Waarom thuiswerken het nieuwe normaal is

Waarom thuiswerken het nieuwe normaal is

Door de uitbraak van het coronavirus werden veel mensen verplicht om thuis te gaan werken. Waar zij normaliter in de ochtend met het openbaar vervoer of met de auto naar kantoor gingen, adviseerde de overheid om thuis te werken wanneer dat mogelijk was. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers was het even schakelen. Kantoortuinen bleven voor een groot deel leeg en medewerkers verloren het directe contact met collega’s. Nu het thuiswerk advies en de corona regels niet meer gelden blijven mensen graag thuiswerken. Waarom is thuiswerken het nieuwe normaal en wat zijn de voor- en nadelen? In onze blog vertellen wij er meer over.

Minder reistijd en -kosten

De primaire reden om toch thuis in plaats van op kantoor te werken heeft te maken met de reistijd en de daarbij horende kosten. Een vergoeding voor het openbaar vervoer is in de regel kostendekkend, maar de kilometervergoeding voor de auto niet. Daarnaast hoef je niet meer in je vrije tijd in lange files te staan of extreem vroeg de weg op te gaan om op tijd op kantoor aan te komen. Je kunt simpelweg thuis opstarten en direct aan de slag. Dat geeft medewerkers veel rust en het draagt ook zeker bij om de reiskosten tot een minimum te beperken. De keerzijde is natuurlijk wel dat de kosten, zoals de energierekening stijgen.

Thuiswerken zorgt voor meer productiviteit

Niet alleen medewerkers hebben voordelen bij thuiswerken, maar ook werkgevers profiteren ervan. Natuurlijk hebben werkgevers het gevoel dat ze iets meer de controle verliezen, maar uit onderzoek van het CBS blijkt dat mensen die thuiswerken tot wel 40% productiever zijn dan wanneer ze op kantoor werken. Er is minder afleiding en meer focus op het werk. Terwijl de medewerker ook van meer vrijheid geniet. Een pakje van de postbezorger aannemen, de wasmachine aanzetten of even de hond uitlaten kun je met thuiswerken goed combineren. Een minpunt is dat de start- en eindtijd van de werkdag minder duidelijk is en dat privé en zakelijk meer in elkaar overvloeien. Thuiswerken vergt dan ook een behoorlijke zelfdiscipline om deze zaken goed gescheiden te houden.

Thuiswerken kan niet altijd

Thuiswerken is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als je werk doet dat je simpelweg thuis niet kunt doen. Gelukkig zijn veel beroepen tegenwoordig thuis te doen. Een andere reden kan zijn dat de werkgever niet gelooft in thuiswerken en zijn medewerkers die willen thuiswerken niet faciliteert. Het goede nieuws is dat er een wet in de maak is om werkgevers te verplichten om thuiswerken te faciliteren als de medewerker daar behoefte aan heeft. De belangrijkste reden dat thuiswerken niet mogelijk is heeft te maken met de faciliteiten. Een goede laptop of computer, een bureau en een comfortabele bureaustoel en een rustige plek waar je kunt werken zijn cruciaal om het goed te kunnen doen. Heb je nog geen werkplek? Dan kun je bij Media Markt en bol.com aankloppen voor je computer hardware en accessoires terwijl je bij bedrijven, zoals Kantoormeubelenplus kantoormeubilair kunt aanschaffen.

Recente blogartikelen
Hoe kan je passief inkomen verdienen door in crypto te investeren?
Hoe kan je passief inkomen verdienen door in crypto te investeren? 17-03-2024
Kies voor comfort in huis
Kies voor comfort in huis 11-03-2024
Lees meer blogs