Waar moet een laptop aan voldoen als je veel met Excel werkt?

Waar moet een laptop aan voldoen als je veel met Excel werkt?

Je hebt een nieuwe laptop nodig, maar welke koop je dan? De keuze die je maakt is afhankelijk van wat je ermee wil doen. In ons artikel “Welke laptops zijn het beste voor thuiswerken?” geven wij een aantal handige tips en trucs over waar je op moet letten wanneer je een laptop koopt wanneer je veel thuis werkt. Het is ook een feit dat veel bedrijven werken met Office 365. Die uit programma’s, zoals Outlook, Word en Excel bestaat. Vooral Excel wordt enorm veel gebruikt, maar hoe zorg je er dan voor dat je een laptop koopt die geschikt is om met Excel te werken?

Wat is Excel?

Microsoft Excel wordt al jaren gebruikt en vooral in het bedrijfsleven zien we een enorme hoeveelheid aan Excelsheets die op de harde schijf staan. Van overzichtjes van producten tot aan complete werkroosters en van omzet statistieken tot aan dagplanningen. Excel van Microsoft is feitelijk ook niets meer dan een programma met uiteenlopende functies die je zelf naar eigen inzicht kunt gebruiken. Je kunt er rekensommen in maken, tabellen in opmaken en je kunt er data mee verwerken en analyseren. Of je nu een taart- of staafdiagram wil toevoegen of juist een grafiek van de ingevoerde cijfers wil maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op zich heeft het programma niet veel nodig om stabiel te kunnen draaien, maar het is wel afhankelijk van de sheets waarmee je werkt of je behoefte hebt aan een krachtigere processor en meer intern werkgeheugen.

Waarom gebruiken we zoveel Excel?

Het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering om weer de zoveelste Excelsheet te maken en te delen met collega’s. Veel collega’s worden ook radeloos van al die verschillende sheets die ze moeten gebruiken om hun werk te kunnen doen. Waarom gebruiken we het dan nog steeds zoveel en zijn er geen handige alternatieven? Voor vrijwel ieder bedrijfsproces is er wel een tool of app te krijgen. Van het maken van roosters tot aan het invullen van declaratieformulieren. Zelfs complete omzetcijfers en statistieken kunnen in andere apps prima worden bijgehouden. Met alleen het significante verschil dat deze tools en apps flink wat geld kosten en Excel feitelijk oneindig lang gebruikt kan worden. Zolang je de licentie voor Microsoft Office 365 hebt. Dus puur om het kostenplaatje wordt er vaak voor Excel gekozen.

Welke laptop werkt uitstekend met Excel?

Het maakt weinig uit of je nu een machine met het besturingssysteem Windows of macOS koopt, want Office 365 is met beide besturingssystemen compatibel. Op vrijwel iedere laptop is het programma te gebruiken, maar voor meer stabiliteit en snelheid is het meer dan gewenst om bijvoorbeeld een laptop te kopen met minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor en 16GB intern werkgeheugen. Werk je met eenvoudige sheets zonder moeilijke formules en macro’s? Dan zou 8GB intern werkgeheugen ook nog volstaan. Toch is de keuze voor een iets snellere laptop een verstandige keuze, omdat het een tegen een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat je op den duur met complexe en veeleisende Excelsheets in aanraking komt. Zeker in het bedrijfsleven.

Categorieën

Computer Computer

Gerelateerde bedrijven

Microsoft logo
Microsoft
5 beoordelingen
8,6

Recente blogartikelen

Tips voor een heerlijk Paasweekend met de familie
Tips voor een heerlijk Paasweekend met de familie
27-03-2023
Waar let je op bij het kiezen van een traplift?
Waar let je op bij het kiezen van een traplift?
24-03-2023
Lees meer blogs