Tips om zelf oliebollen en appelflappen te bakken

Tips om zelf oliebollen en appelflappen te bakken

Oliebollen en appelflappen mogen op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag niet ontbreken. En het is ieder jaar weer een struggle. Je moet echt op tijd zijn om je bestelling door te geven aan de bakker als je op oudejaarsavond een verse schaal oliebollen en appelflappen op tafel wil neerzetten. Veel mensen kiezen er ook voor om zelf oliebollen en appelflappen te bakken, maar hoe pak je dat aan?

Oliebollenmix kopen

Oliebollen bakken is relatief eenvoudig, maar je kunt wel een paar tips gebruiken als je ze nog niet eerder hebt gebakken. Een oliebollenmix die je bijvoorbeeld bij de Jumbo koopt, bevat vaak ook een beschrijving van wat je nodig hebt en hoe je het beslag moet maken. Echter zijn de instructies niet geheel compleet en kun je met een paar handige tips overheerlijke verse en luchtige oliebollen en appelflappen bakken.

Gebruik bier in plaats van water

De instructies zeggen dat je water moet toevoegen aan het beslag. Als je daarvoor kiest, kies dan wel voor water met een handwarme temperatuur. Je kunt het water ook vervangen voor bier en dan het liefste donker bier. De alcohol vervaagt tijdens het bakken, maar het bruine bier zorgt er wel voor dat je oliebollen die heerlijk kenmerkende en sterke smaak van een goede oliebol krijgen.

Oliebollenbeslag rijzen en bewaren

Als je het beslag maakt moet je het laten rijzen. Doe dit niet langer dan drie kwartier en bewaard het beslag ook niet in een te koele ruimte. Dek het eventueel af met aluminiumfolie en zet een bak of emmer met beslag naast de frituurpan neer. Ten eerste is dat handig, maar het zorgt er ook voor dat het beslag niet te koud wordt.

Frituurpan

Je hebt een frituurpan of een grote braadpan nodig om oliebollen en appelbeignets te bakken. Voor een paar tientjes heb je al een frituurpan en na het bakken kun je het beste het apparaat bij de milieustraat brengen. Het is namelijk een heel gedoe om de pan weer goed schoon te krijgen. Het is niet duurzaam, maar het voorkomt ook een hoop frustraties. Daarnaast is het belangrijk om altijd voor zonnebloemolie te kiezen waar je de oliebollen in bakt. Arachideolie is ook mogelijk.

Temperatuur van de olie

De instructies zeggen dat je de oliebollen en appelbeignets op 180°C moet bakken, maar je kunt de pan beter op 190°C instellen. De warmte van de olie neemt namelijk af wanneer je begint met bakken en kom je vaak op de geadviseerde 180°C uit. Je kunt testen of de olie te warm is. Doe bijvoorbeeld een broodkorstje in de olie om te kijken of dit netjes dichtschroeit. Dan heb je de juiste temperatuur te pakken. Let ook op de kleur, want wanneer de olie te donker wordt, is de olie aan vervanging toe.

Beslag scheppen

Voor het scheppen van het beslag en het maken van mooie ronde oliebollen, kun je het beste een ijslepel gebruiken. Hiermee kun je mooie bolletjes maken en is het ook makkelijk om met de knijpbeweging het beslag in de pan te laten zakken. Er zijn ook speciale tangen te koop, waarmee je dus ook prima ronde oliebollen kunt bakken. Let er ook op dat je altijd het beslag van binnen naar buiten schept.

Wil je meer tips over hoe je oud en nieuw kunt vieren? Lees dan ook ons artikel.

Gerelateerde bedrijven
Jumbo logo
Jumbo
26 beoordelingen
5,1
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs