Laptop met Windows of macOS kiezen? Handige tips en trucs

Laptop met Windows of macOS kiezen? Handige tips en trucs

Je staat direct voor een lastige keuze wanneer je een nieuwe laptop wil aanschaffen. Kies je voor een machine met het Windows- of het macOS-besturingssysteem? De meeste laptops en desktops worden uitgerust met Windows terwijl de apparaten van het merk Apple zijn voorzien van macOS. Het besturingssysteem van Apple is de laatste jaren bezig aan een opmars en we zien steeds meer apparaten met macOS gebruikt worden. Maar welke keuze is nu de beste?

De verschillen tussen Windows en macOS

Onderaan de streep doen beide systemen exact hetzelfde, maar er zijn een aantal verschillen. Zo ligt bij macOS meer de focus op de gebruikerservaring dan de performance. Met andere woorden, als gebruiker heb je minder last van haperingen, bevroren beeldschermen en andere ongemakken die het werkplezier afnemen. Uiteraard ziet de interface er compleet anders uit en zijn bepaalde routes die je door het systeem bewandelt anders om bepaalde apps of bestanden te vinden. De laatste jaren zien we met de nieuwe updates van beide besturingssystemen dat ook qua interface het steeds meer op elkaar begint te lijken.

Apps en games

De keuze die je maakt kan wel te maken hebben met welke apps en games je wilt draaien. Vroeger waren veel programma’s voor Windows niet beschikbaar voor macOS (destijds nog Macintosh genoemd), maar tegenwoordig maakt vrijwel iedere ontwikkelaar een app voor zowel Windows als het besturingssysteem van Apple. Vooral veel gebruikte apps, zoals Adobe Photoshop en antivirusprogramma’s van Norton en McAfee, kun je gewoon op een macOS gebruiken. Zelfs de programma’s van Microsoft zelf, zoals Office 365 is met macOS compatibel. In games zijn er nog wel grote verschillen te bespeuren. Nieuwere games worden vaak voor zowel voor Windows als macOS uitgebracht, maar in enkele gevallen verschijnt de macOS-versie later. Sommige games worden echt alleen voor Windows gemaakt.

Laptop om op te werken

Moet je veel werk verrichten op je nieuwe laptop en ga je ‘m gebruiken om bijvoorbeeld veel of regelmatig thuis te werken? In ons artikel “Welke laptops zijn de beste voor thuiswerken?” geven we al handige tips en trucs over waar je op moet letten en ook het besturingssysteem komt aan bod. Het is nog steeds zo dat veel bedrijven eigen software laten ontwikkelen en dat deze applicaties alleen voor Windows-machines gemaakt worden. In dat geval heb je dus weinig aan een systeem met macOS. Tenzij je op afstand inlogt op een machine die fysiek op het kantoor van je werkgever staat. Dan kun je ook met een macOS-systeem inloggen. Zelfs als het systeem op de zaak op Windows draait.

De voordelen van Windows

Windows heeft een aantal voordelen ten opzichte van macOS. Allereerst heeft Windows een gebruiksvriendelijke interface en zijn de huidige versies enorm stabiel. Windows ondersteunt ook nog altijd meer software en apps dan macOS. Dat ook als een groot voordeel van het systeem mag worden gezien.

De voordelen van macOS

Het grootste van macOS is dat gebruiksgemak en -vriendelijkheid altijd op de eerste plaats komt. Een ander groot voordeel voor mensen die ook in het bezit zijn van een iPhone en/of een iPad, is dat je de verschillende devices naadloos kunt synchroniseren met je Apple ID. Een ander pluspunt is dat macOS nog altijd minder gevoel is voor een computervirus en andere kwaadaardige aanvallen. Ondanks dat een macOS-systeem ook geïnfecteerd kan raken.

Categorieën

Computer Computer

Recente blogartikelen

Tips voor een heerlijk Paasweekend met de familie
Tips voor een heerlijk Paasweekend met de familie
27-03-2023
Waar let je op bij het kiezen van een traplift?
Waar let je op bij het kiezen van een traplift?
24-03-2023
Lees meer blogs