Hoe sparen voor je pensioen?

Hoe sparen voor je pensioen?

Pensioen is voor latere zorg en daar is ook geen speld tussen te krijgen. Pas wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt krijg je van de overheid een AOW uitkering en vanuit de instantie waar je bedrijf een werknemerspensioen heeft geregeld een bruto salaris per maand uitgekeerd. Deze bedragen samen vormen je inkomen op het moment dat je met pensioen bent. In de basis zijn deze bedragen te weinig om ook de vaste lasten te kunnen dragen. Dus het kan zeker geen kwaad om te sparen voor je pensioen. Maar hoe doe je dat? In onze blog vertellen we hier meer over.

Verschillende mogelijkheden

Het sparen voor je pensioen kan op verschillende manieren. Denk aan een pensioenproduct als voorbeeld. Bij een financiële instantie of een bank kun je een pensioenproduct nemen en extra zekerheid voor in de toekomst inbouwen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lijfrenteverzekering, een beleggingsrekening of een spaarrekening. Aan al deze vormen kleven zowel voor- als nadelen.

Een lijfrenteverzekering is een verzekering die je doorgaans via een verzekeringsmaatschappij, zoals de Nationale-Nederlanden afsluit en het komt erop neer dat er maandelijks geld wordt ingelegd dat bij de pensioengerechtigde leeftijd ook weer wordt uitgekeerd. Als aanvulling op je AOW en eventuele pensioenregeling van je oude werkgever(s). Pluspunt is dat je op oudere leeftijd meer geld te besteden hebt, maar het nadeel is dat je voor deze verzekeringen ook maandelijks een premie moet betalen.

Een beleggingsrekening is interessant als je jouw vermogen wilt beleggen. Vaak zijn dit interessante opties, omdat je met een goed beleggingsplan bijvoorbeeld financiële doelstellingen kunt definiëren. Zoals een bepaald bedrag dat je wilt hebben op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Een financieel adviseur kan advies geven en een vermogensbeheerder kan jouw geld verstandig inleggen. Met als doel om jouw financiële doelstellingen op termijn te behalen.

De de spaarrekening is ook een methode, maar het minst interessant. Zeker gezien de huidige rentes en zelfs de negatieve rente die sommige banken en aanbieders berekenen. Je geld wordt dus minder waard. Zeker wanneer we spreken over een hoge inflatie. Daarnaast moet je ook rekening houden met de vermogensbelasting. Een extra belasting die je moet betalen als je vermogen als alleenstaande meer dan € 50.560 euro is en samen met je partner meer dan € 100.300 euro is. Wil je meer weten over sparen? Lees dan ook ons artikel “Geld sparen; tips en trucs.”.

Zo’n vaart zal het niet lopen

Veel mensen denken dat ze er goed voorstaan en dat ze bij het bereiken van een pensioengerechtigde leeftijd er warmpjes bij zitten. Maar in 9 van de 10 gevallen is dat niet waar. De AOW en de uitkering van de instantie van het werknemerspensioen is in de regel onvoldoende om je maandelijkse lasten te kunnen betalen. Een aanvulling is dus meer dan noodzakelijk! Zeker wanneer je als Zzp’er opereert, voor een langere tijd ziek bent of wanneer je werkgever geen pensioenregeling heeft. In al deze situaties bouw je dus geen pensioen op! Als Zzp’er moet je dus ook altijd zelf je pensioen regelen en wanneer je werkgever geen pensioenregeling heeft is het een kwestie van aandringen tot de werkgever het wel regelt. Wil je ook weten hoe je ervoor staat? Kijk dan eens op mijnpensioenoverzicht.nl.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping 25-11-2024
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Lees meer blogs