Dit zijn duurzame energie aanbieders

Dit zijn duurzame energie aanbieders

Je wilt een nieuw energiecontract afsluiten of je gaat voor het eerst zaken doen met een energiemaatschappij, omdat je een nieuw huis hebt gekocht of gehuurd. Je kunt op een aantal zaken letten als je een contract afsluit. Handige tips en trucs hebben wij voor je op een rijtje gezet in ons artikel “Waar moet je op letten bij het vergelijken van energieprijzen”. Een belangrijke factor die meespeelt of kan meespelen is of een energieaanbieder duurzame energie levert. Je wilt immers niet alleen de beste prijs, maar ook milieuvriendelijk zijn. In ons blog vertellen we meer over de aanbieders die duurzame energie kunnen leveren en waar je zonnepanelen in Boxmeer kunt laten aanleggen.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is groene stroom dat met behulp van zonnepanelen en windmolens is opgewekt terwijl er enkel CO²-gecompenseerd gas wordt geleverd. Energiemaatschappijen schermen steeds vaker met groene stroom, omdat groene stroom milieuvriendelijk is. Soms zie je ook termen, zoals 100% groene stroom. Dat heeft ermee te maken dat veel energiemaatschappijen aan de hoge vraag moeten kunnen voldoen. Het energieverbruik in Nederland ligt vrij hoog en niet alle huishoudens zijn van stroom dat met behulp van zonnepanelen en windmolens is opgewekt te voorzien. Een deel van de elektriciteit is dan afkomstig uit kolen- of kerncentrales.

Hoe weet ik of er groene of grijze stroom uit het stopcontact komt?

De grote vraag is natuurlijk hoe je weet of kunt zien dat de elektriciteit uit het stopcontact groen of grijs is. Het antwoord is dat je het niet kunt zien en je moet eigenlijk de leverancier op zijn woord geloven dat er groene stroom naar jouw woning wordt geleverd. Jaarlijks ontvang je wel een etiket waarmee wordt aangeduid dat er groene stroom en CO²-gecompenseerd gas is geleverd. Dit etiket kan alleen maar worden verstrekt als daar ook sprake van is. Dus met het etiket kun je eigenlijk erop vertrouwen dat de energie die je verbruikt op een milieuvriendelijke manier is opgewekt of is gewonnen.

Welke aanbieders leveren groene stroom?

Vrijwel iedere energieleverancier levert geheel of gedeeltelijk groene stroom, maar er zijn een aantal aanbieders die zich uitsluitend specialiseren in het leveren van elektriciteit dat milieuvriendelijk is opgewekt. Maatschappijen zoals Pure Energie en Engie zijn partijen die het leveren van groene energie hoog in het vaandel hebben staan en ook forse investeringen doen in het aanleggen van bijvoorbeeld windmolenparken. Vooral Engie is er ook op gedreven om huishoudens te helpen verduurzamen. Je kunt dus niet alleen bij hun terecht voor een energiecontract, maar je kunt ook advies inwinnen over hoe jij jouw woning kunt verduurzamen. Wanneer je interesse hebt in nieuwe zonnepanelen is bijvoorbeeld Natuma de perfecte aanbieder voor een setje prachtige panelen.

Waarom is groene stroom duurder?

De prijzen van diensten en producten worden door een aantal zaken bepaald en in het geval van energie heeft de prijs grotendeels te maken met de technische oplossingen die nodig zijn om groene energie te kunnen opwekken. Dat is veel duurder dan wanneer er energie van een kolen- of kerncentrale afkomstig is. Daarnaast heeft het ook te maken met het vraag en aanbod. Hoe hoger de vraag en hoe lager het aanbod des te duurder energie wordt. De vraag naar groene stroom is gigantisch en daar betaal je nu dus ook een flink tarief voor. Maar lees vooral ons artikel “Waar moet je op letten bij het vergelijken van energieprijzen” als je wilt weten hoe je het beste een voordelig energiecontract kunt afsluiten.

 

Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Heb jij al gehoord van Jotun verf?
Heb jij al gehoord van Jotun verf? 10-04-2024
Lees meer blogs