Auto kopen van een particulier; hier moet je op letten

Auto kopen van een particulier; hier moet je op letten

Je wilt een auto kopen en je gaat op zoek naar een mooie occasion op een website waar tweedehandse producten worden aangeboden. Je hebt bij vele garages en dealers gekeken, maar de prijzen voor vrij jonge auto’s liggen net iets boven het budget. Wanneer je een auto van een particulier komt kun je vaak voor een leuke prijs een mooie auto kopen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je bij een particulier een occasion koopt. In onze blog vertellen waar je zoal op moet letten.

Ga op je gevoel af

De eerste indruk is vaak een goede indruk. Als je een mooie auto hebt gevonden en een afspraak hebt gemaakt om deze te komen bekijken, is het goed om op je eerste gevoel af te gaan. Ziet de auto er netjes uit en voldoet deze aan jouw verwachtingen. Komt de auto ook overeen met de afbeeldingen die je op het internet hebt zien staan. En hoe is het contact met de verkoper? Uiteraard is het ook van belang om een goede proefrit te maken. Zorg ervoor dat je tijdens de proefrit alle versnellingen gebruikt en dat je zowel zacht als iets harder hebt gereden. Verborgen gebreken komen dan namelijk veel sneller boven water.

Is alle documentatie aanwezig

Is de verkoper in het bezit van een onderhoudsboekje en kan hij iets meer vertellen over de geschiedenis van de auto. Een verkoper die niet makkelijk uit zijn woorden komt of de recente geschiedenis niet kan oplepelen zorgt voor rinkelende alarmbellen. Het is ook belangrijk om in het onderhoudsboekje en eventueel aan de keuringsrapporten te zien welk onderhoud heeft plaatsgevonden en wanneer.

Het is ook belangrijk dat het kentekenbewijs aanwezig is en dat het chassisnummer op het kentekenbewijs overeenkomt met het nummer op de auto. Het chassisnummer vind je vaak achter de vooruit in een venster of onder de motorkap. Als hier mee geknoeid is kun je ervan uitgaan dat het geen zuivere koffie is. Ook als de naam van de verkoper niet op het kentekenbewijs staat is het een rode vlag. Want alleen een eigenaar kan en mag beslissen of hij de auto wel of niet wil verkopen.

Een kijkje onder de motorkap

Je hoeft geen expert of monteur te zijn om te zien of een motor goed onderhouden is en in orde is. Groene aanslag bij de bekabeling en een vette motor duiden op lekke pakkingen, reservoirs en lekkende olie. Is de motor brandschoon? Dan is het verstandig om na de proefrit nog een keer de motorkap open te trekken en om te kijken of deze zaken niet alsnog tevoorschijn komen. Wellicht heeft de verkoper vlak voor de verkoop het blok schoongemaakt om de indruk te wekken dat het allemaal in orde is.

Vertrouwen is goed, controleren is beter

Vertrouwen is goed, maar controleren is beter. Je kunt met een beetje logisch nadenken al snel zien of een auto het geld waard is. Door goed te kijken, vragen te stellen, de documentatie te controleren en door een beetje onderzoek te doen. Kijk dan ook voordat je een afspraak maakt of gelijkwaardige auto’s voor dezelfde prijzen worden aangeboden. Als de deal te mooi om waar te zijn lijkt te zijn kun je de afspraak beter niet door laten gaan. Je kunt ook via Kenteken Check rapporten opvragen over de auto. Zo krijg je rapporten in handen die je meer vertellen over de auto die je op het oog hebt. De RDW heeft overigens een vergelijkbare optie. Wil je meer tips lezen over het kopeb van een auto? Lees dan ons artikel "Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?"

Categorieën
Autos Autos
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Heb jij al gehoord van Jotun verf?
Heb jij al gehoord van Jotun verf? 10-04-2024
Lees meer blogs