Zorgverzekering: wat verandert er in 2024?

Zorgverzekering: wat verandert er in 2024?

Het nieuwe jaar staat voor de deur en sinds november hebben de zorgverzekeraars de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Dat is ook het moment waarop je de zorgverzekeringen kunt vergelijken en eventueel kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar die ook goedkoper is. Maar wat verandert er in 2024 en is het wel zo slim om over te stappen?

De zorgpremie gaat omhoog

Het eerste nieuws is dat de zorgpremie met gemiddeld € 8,50 omhoog gaat. Bij sommige verzekeraars is er zelfs sprake van een stijging van € 12,- per maand. Dat is dus tussen de € 102,- en € 144,- wat je op jaarbasis meer betaalt aan de zorgverzekering. Die je wel verplicht bent om af te sluiten als je in Nederland woont.

Een nadeel is dat de zorgtoeslag niet meebeweegt met de stijging. In 2024 kun je als inwoner van Nederland nog steeds zorgtoeslag aanvragen, maar de hoogte van de toeslag blijft ongewijzigd. Of je ook recht hebt op zorgtoeslag, is afhankelijk van je inkomen. Veel mensen hebben geen recht op zorgtoeslag.

Basispakket verandert

Het basispakket verandert. Er zijn positieve ontwikkelingen ontdekt. Ouders hebben bijvoorbeeld straks recht op maximaal 6 weken kraamzorg na de bevalling. Dit was voorheen slechts 10 dagen. Hoeveel weken kraamzorg je echt krijgt is per situatie en verzekering verschillend. Dus dit is wel een topic om te onderzoeken als je van plan bent om het gezin uit te breiden.

In het basispakket wordt het voor sommige ouderen ook mogelijk om hulp te krijgen bij beweeginterventie. Dit moet voorkomen dat ouderen die vaak vallen of een hoger risico lopen dat ze vallen worden geholpen om het te voorkomen. De druk op de zorg is hoog en daarom worden er initiatieven ingezet om vervelende situaties zo veel mogelijk te voorkomen.

De regeling voor herstelzorg na corona blijft ook in 2024 van kracht. Deze regeling is er al sinds 2020, maar wordt verlengd, omdat veel patiënten nog steeds te maken hebben met een heftige herstelperiode, nadat ze met COVID-19 zijn geïnfecteerd.

Eigen risico blijft ongewijzigd

Het eigen risico blijft voor 2024 € 385,- per persoon. Als je dat wenst, is het mogelijk om het eigen risico te verhogen. Op die manier kun je de maandelijkse zorgpremie verlagen. Het nadeel is dat wanneer je gebruikmaakt van de zorg, je zelf meer geld betaalt. Als je nauwelijks of geen gebruik maakt van de zorg, is het wel interessant om over het verhogen van het eigen risico na te denken.

Wanneer overstappen zorgverzekering

Als je wilt overstappen, is nu het moment aangebroken om te vergelijken en de beste keuze te maken. Houd er wel rekening mee dat een zorgverzekeraar lang niet altijd met alle ziekenhuizen en specialisten in het land overeenkomsten heeft en dat je dus ook het risico loopt dat wanneer je zorg nodig hebt een deel zelf moet betalen. Dit wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd, wat ook niet hetzelfde is als het eigen risico. De uiterste datum om over te stappen is 31 januari 2024 mits je ook voor 31 december je huidige zorgverzekering hebt opgezegd.

Wil je meer weten over de zorgverzekering in 2024? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars
Recente blogartikelen
Is een airco energiezuinig?
Is een airco energiezuinig? 08-07-2024
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch?
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch? 05-07-2024
Lees meer blogs