Zakelijk lenen als Zzp’er

Zakelijk lenen als Zzp’er

Zzp’ers kunnen de ambitie hebben om veel geld te investeren in hun ondernemingen, maar dat is niet altijd mogelijk zonder een beetje hulp van geleend geld. Toch is het enorm lastig om als Zzp’er aan te tonen dat je bepaalde lasten kunt dragen. Te wijten aan het dat je nog aan het groeien bent, te kort bestaat en nog geen jaarcijfers kunt overhandigen. Daar wordt wel in de regel naar gevraagd door kredietverstrekkers en banken. Dus het is niet vanzelfsprekend dat je als Zzp’er ook geld kunt lenen. Hoe je als zelfstandige wel geld kunt lenen en wat je daarvoor nodig hebt, vertellen wij in onze blog.

Geen jaarcijfers, wel een lening

Er zijn tientallen tot wel honderden kredietverstrekkers die beloven dat je geld kunt lenen “zonder gedoe”. Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar er zijn altijd voorwaarden waar je als zelfstandige ondernemer aan moet voldoen. Ook al kun je geen jaarcijfers overhandigen, omdat je simpelweg nog maar net begonnen bent. Ondanks dat je die cijfers niet paraat hebt kun je wel inzicht geven in je inkomsten en uitgaven door de bank of een kredietverstrekker toegang te geven tot je zakelijk bankrekening. Ook een sluitend ondernemingsplan kan gebruikt worden om een kredietverstrekker of bank te laten zien dat je de lasten die een lening met zich meebrengt kunt dragen.

Heeft een Zzp’er een lening nodig?

De grote vraag is natuurlijk of je als Zzp’er wel echt een lening nodig hebt en dan is de vervolgvraag voor welke lening je dan kiest. Is het wel verstandig om voor een investering in een machine of een product geld te lenen of is het niet verstandiger om hiervoor een zakelijk krediet af te sluiten? Zakelijke leningen beginnen bij circa € 25.000,- en dat is toch enorm veel geld als je dat als eenmanszaak moet terugverdienen. Uiteraard uitzonderingen daargelaten en afhankelijk van je specialisme. Er zullen ongetwijfeld Zzp’ers zijn die dergelijke bedragen snel kunnen terugbetalen. Maar dan resteert de vraag of die lening dan echt wel noodzakelijk is. Is het dan niet handiger om bijvoorbeeld maandelijks een bedrag van dat inkomen te reserveren om dergelijke investeringen op een iets langere termijn te doen?

De reden dat we dit aankaarten heeft vooral te maken met het feit dat een zakelijke lening ook veel geld kost. Naast de maandelijkse aflossing betaal je rente en je hebt te maken met servicekosten en met afsluitkosten. Desalniettemin zijn deze kosten wel fiscaal aftrekbaar. De kosten en rente die je betaalt zijn van je winst af te trekken en aan het einde van de rit betaal je dus minder inkomstenbelasting.

Andere methoden om aan extra geld te komen

Soms is het simpelweg niet mogelijk dat een Zzp’er geld kan lenen en dat heeft te maken met een niet sluitend ondernemingsplan of om de reden dat een eenmanszaak te kort staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Of dat er simpelweg te weinig omzet wordt genereert. Nu voelt dat een beetje als het kip-en-het-ei-verhaal. Want je moet immers een investering doen om meer geld te kunnen verdienen! Gelukkig zijn er ook andere methoden om aan extra geld te komen. Denk aan bijvoorbeeld aan het zoek naar investeerders via crowdfunding. Wil je meer weten over zakelijk lenen? Lees dan ook ons artikel “Zakelijk lenen; wat zijn mijn opties?”.

Categorieën
Bedrijfsleningen Bedrijfsleningen
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs