Welke voedingssupplementen zijn het beste?

Welke voedingssupplementen zijn het beste?

In ons artikel “Alles wat je wil weten over supplementen” hebben we besproken waarom het innemen van voedingssupplementen belangrijk is. Supplementen helpen namelijk om een tekort aan vitamines en mineralen op te lossen, maar het is belangrijk dat je dan wel de juiste supplementen kiest. En dat je ook altijd een arts raadpleegt om vast te stellen of je voedingssupplementen nodig hebt. Desalniettemin kunnen we in deze blog ook iets meer vertellen over wat nu de beste voedingssupplementen zijn.

Suppleren als je goed eet?

Is het nodig om te suppleren als je goed en gezond eet? Soms niet, maar het komt helaas steeds vaker voor dat het lastiger wordt om de benodigde voedingsstoffen uit je dieet te halen. Daarom is het ook een veelvoorkomend fenomeen dat mensen last hebben van vitamine- en mineralen tekorten. Dat kan dus opgelost worden met voedingssupplementen. Uiteraard is het dan wel slim om te kiezen voor de juiste supplementen.

Multivitamines innemen?

Multivitamines kunnen een goede oplossing zijn als je een tekort hebt aan vitamines en mineralen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je misschien ook vitamines binnenkrijgt die het lichaam niet nodig heeft. Er zijn verschillende multivitamines die bijvoorbeeld alle belangrijke vitamines bevatten, maar soms is er sprake van een tekort aan enkele of meerdere vitamines. Of het dus slim is om voor een multivitamine te kiezen, is afhankelijk van het advies van de huisarts en om welke multivitamine het gaat.

Vitamine D

Je kunt er bijna van uitgaan dat er altijd wel sprake is van een tekort aan vitamine D. Vaak voel je dat ook, want een tekort zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor infecties en virussen en dat je energielevel heel laag is. Zonlicht is de belangrijkste bron om vitamine D tot je te nemen, maar zelfs tijdens zonnige periodes kan je vitamine D tekort hebben. Het is zelfs zo dat heel veel mensen te maken hebben met een tekort aan vitamine D. Dus het innemen van een supplement is dan raadzaam.

Een ernstig tekort aan vitamine D, wat helaas ook regelmatig voorkomt, kan niet met een pilletje worden opgelost. Als de huisarts met behulp van een bloedonderzoek heeft vastgesteld dat er sprake is van een ernstig tekort, moet er een speciaal medicijn worden voorgeschreven. Dit kan in de vorm zijn van een elixer die je moet innemen, maar in sommige gevallen moet het geïnjecteerd worden.

Probiotica en Omega 3-vetzuren

Probiotica- en Omega 3-vetzuren-supplementen zijn goed voor lichaam en geest. Dit zijn geen vitamines, maar stoffen die benodigd zijn om je hersenen, het hart en het immuunsysteem te verbeteren. Ook bij problemen met de spijsvertering kan probiotica supplementen helpen. Omega 3-vetzuren zorgen voor gezonde hersenen, een sterk hart en een vermindering van laaggradige ontstekingen. Het suppleren van Omega 3-vetzuren is vrij normaal, omdat het alleen voorkomt in bepaalde voedingsstoffen, zoals vette vissoorten. Omdat we dat niet dagelijks eten, is de kans groot dat we hier onvoldoende van binnenkrijgen. En dan kan suppleren een goede oplossing zijn.

Recente blogartikelen
Is een airco energiezuinig?
Is een airco energiezuinig? 08-07-2024
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch?
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch? 05-07-2024
Lees meer blogs