Webshop beginnen? Check dit stappenplan

Webshop beginnen? Check dit stappenplan

Het aantal webshops in (en buiten) Nederland is sinds de coronacrisis enorm toegenomen. Dat is helemaal niet zo gek, wanneer je kijkt dat we tijdens de lockdowns een hele tijd alleen maar online konden winkelen.

Daarnaast biedt online shoppen ontzettend veel voordelen. Zo is het gemakkelijk en hoef je de deur er niet voor uit. Zit je er ook over na te denken om een webshop te starten? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en lees de tips in dit artikel over een webshop beginnen.

Doe onderzoek en bied iets unieks aan

Als eerst is het belangrijk om niet lukraak een webshop te starten. Het is immers wel de bedoeling om geld te verdienen met je online winkel. De kans is groter dat dat gebeurt wanneer je een uniek assortiment kunt aanbieden. Een webshop met toffe nieuwe gadgets waar op dat moment veel vraag naar is doet het bijvoorbeeld beter dan een online shop met waterflessen die je bij wijze van in iedere shop kunt vinden. Kun je geen uniek product vinden dan is het ook altijd nog een idee om te gaan voor andere opvallende onderdelen waarom de klant voor jou kiest en niet voor de concurrent. Denk aan gratis verzending of een interessante welkomstkorting. Of misschien is het aanbieden van een spaarsysteem net het ding waarom klanten voor jouw shop kiezen.

Weet wat je nodig hebt voor een webshop

Weet je eenmaal een beetje wat je niche gaat zijn, dan is het prettig om meer te weten over het reilen en zeilen van het hebben van een webshop. Qua kosten hoef je bijvoorbeeld in eerste instantie helemaal niet veel geld kwijt te zijn. Natuurlijk moet je een voorraad met producten hebben om te kunnen verkopen en moet je weten hoeveel je van ieder product nodig hebt. Daarvoor moet je een groothandel of leverancier vinden én heb je een ruimte nodig om de producten in te bewaren tot de verkoop. Wat je ook kunt doen, is beginnen aan dropshipping. In dat geval hoef je niets in te kopen, maar kopen je klanten direct bij de groothandel in. Je hebt dus ook geen opslagruimte nodig. Dat scheelt je in het begin veel investeringskosten.

Webshop beginnen: zelf maken met software

Een webshop bestaat pas wanneer je daadwerkelijk een website online hebt staan. Om een online winkel samen te stellen en online te zetten, hoef je tegenwoordig ook al niet veel geld te hebben. Je kunt dit namelijk heel gemakkelijk én op een professionele manier zelf doen. Zelf een webshop beginnen is op die manier heel aantrekkelijk. Het enige wat je moet doen, is geld betalen voor software of een speciaal programma waarmee je een webshop kunt bouwen. Hierbij heb je vaak de keuze uit standaard lay-outs, kun je de contentblokken zelf opvullen en kun je meestal direct een domeinnaam eraan koppelen. Er zijn veel verschillende soorten gratis en betaalde programma's. Tip: betaalde software komt vaak professioneler over dan een gratis versie.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Wat je ook zeker niet moet vergeten wanneer je een eigen webwinkel opzet, is dat je je als onderneming moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat is met name het geval wanneer de inkomsten van je webshop je hoofdinkomsten zijn. Wanneer je af en toe een product verkoopt via een verkoopsite hoeft dit niet, maar als je je eigen webwinkel hebt waar je geld aan verdient moet je je bedrijf inschrijven bij de KVK. Doe dit onder de naam van je winkel wat eveneens (als het goed is) de domeinnaam van je shop is. Let er wel op dat deze naam nog niet bestaat in Nederland als naam van een bedrijf zodat je helemaal uniek bent en geen problemen krijgt met een ander bedrijf onder dezelfde naam.

Regel manier van verzenden, betaalopties en meer

Met de bovenstaande stappen ben je er nog niet. Zo is het ook belangrijk om uit te zoeken welke verzendmethoden je zoal aan kunt bieden. In Nederland heb je de keuze uit verschillende bedrijven die je partner in verzenden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan DHL of PostNL. Kijk ook direct naar de betaalopties in je webshop. Het is het best om meerdere opties aan te bieden, zodat de klant zelf kan kijken wat hij of zij fijn vindt. Naast iDeal is Mastercard of Paypal bijvoorbeeld ook aan te raden. Tot slot is het goed om te investeren in het verzamelen van (positieve) recensies. Zorg dat er online een plek is waar klanten hun ervaringen met je shop kwijt kunnen. Met deze tips is een webshop beginnen net iets toegankelijker geworden.

Categorieën
Webshops Webshops
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs