Wat zijn de voordelen van social media?

Wat zijn de voordelen van social media?

Social media is immens populair en we spenderen ongeveer 114 minuten gemiddeld per dag aan platformen, zoals Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat en Pinterest. Bijna 2 uur per dag scrollen is veel, maar het heeft ook z’n voordelen. Terwijl veel mensen negatief zijn over social media en hoe mensen het gebruiken, is er ook een positieve keerzijde aan het verhaal. Waar we in deze blog graag op inzoomen.

Contact met de buitenwereld

Social media mag als een raam naar de buitenwereld worden gezien. Je krijgt omgevingen, mensen en dingen te zien waar je nog niet eerder over hebt gehoord. Je kunt je kennis dus uitbreiden en genieten van mooie video’s en foto’s die anderen plaatsen. Het is ook heel eenvoudig om op berichten te reageren en dus ook om in contact te komen met anderen. Er zijn legio vriendschappen en relaties die via social media zijn begonnen, wat dus als iets positiefs mag worden gezien.

Contact onderhouden

Social media is ook perfect als je contact wil onderhouden met je vrienden, collega’s en familieleden. Je hebt ze waarschijnlijk als vriend toegevoegd op Facebook of je volgt elkaar op andere platformen, zoals X en Instagram. Je kunt met een post al je volgers updaten over wat je aan het doen bent of iets vertellen wat je hebt meegemaakt. Je kunt elkaar ook gratis privéberichten sturen of via sommige kanalen kun je elkaar zelfs gratis videobellen. Handig als je neef in het buitenland aan het studeren is of je goede vriend je even wil bijpraten vanaf zijn vakantieadres.

Inspiratie opdoen

Wil je het interieur aanpassen of weet je niet wat er in de mode is? Of wil je een andere aanschaf doen waarover je twijfelt? Dan kan social media uitkomst bieden. Heel veel mensen posten interessante video’s, foto’s en berichten op kanalen, zoals Pinterest en Instagram en op die manier kan je je dus laten inspireren door wat anderen doen of hebben gekocht. Je komt zelfs op ideeën waar je nog niet eerder aan hebt gedacht en dan is het dus extra leuk om je daar verder in te verdiepen en om er iets mee te doen.

Hulp vragen

Social media kan ook helpen om hulp te vragen. Je kan namelijk in een korte tijd veel mensen bereiken en dat is bijvoorbeeld perfect als je bezig bent met een inzamelingsactie voor een rampgebied. Je kan ook om persoonlijke hulp vragen als je bijvoorbeeld met belangrijke vraagstukken zit en lotgenoten zoekt. Via social media kan je ze op het spoor komen en kan je het met elkaar bespreken. Op die manier leer je ook nieuwe mensen kennen en krijg je ook het gevoel dat je niet alleen op de wereld bent die met het probleem dat je hebt te maken heeft.

Wat speelt er in de wereld?

Social media is ook een perfecte locatie om nieuws te vergaren. Vrijwel al het belangrijke nieuws wordt op social media gepost en op die manier ben je altijd op de hoogte van wat er zich in de wereld afspeelt. De keerzijde is dat social media ook voor iedereen toegankelijk is en dus ook voor mensen en organisaties die nepnieuws verspreiden. Daar moet je dus wel op letten.

Wil je weten hoe je social media gebruikt? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Apps Apps
Recente blogartikelen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen 20-02-2024
Wat is HDR?
Wat is HDR? 19-02-2024
Lees meer blogs