Wat levert beleggen op?

Wat levert beleggen op?

Je denkt er serieus over na om te gaan beleggen en dat doe je natuurlijk met een reden. Je hebt wellicht van familieleden of vrienden gehoord dat het leuk zakcentje kan opleveren of je hebt er iets over gelezen op het internet. Beleggen is voor iedereen interessant! Of je nu jong of oud bent of veel of juist weinig vermogen hebt. Het maakt niet uit wie je bent, maar iedereen heeft wel één en dezelfde vraag; “Wat levert beleggen op?”. In onze blog vertellen we hier meer over.

Hoe meer geld je investeert des te groter is de winst

Het klinkt vrij logisch, maar hoe meer geld je investeert des te groter is de kans dat je ook na verloop van tijd een flink bedrag aan je bankrekening mag toevoegen. Maar dat is geen zekerheid! Er spelen verschillende factoren mee die uiteindelijk bepalen wat een belegging jou oplevert. Neem je bijvoorbeeld meer risico of juist weinig risico of ga je voor een korte of juist een langere periode beleggen? Deze twee factoren spelen al een belangrijke rol in wat het beleggen kan opleveren.

Weinig of veel risico nemen

Als je kiest om te gaan beleggen, kun je ook kiezen om het beleggen te laten doen. Dit gaat doorgaans via een vermogensbeheerder, maar tegenwoordig bieden vrijwel alle banken opties aan om te beleggen. Het principe is heel eenvoudig. Je stort geld op een beleggingsrekening en de experts die voor de bank werkzaam zijn gaan met jouw geld handelen. In aandelen, obligaties, fondsen of indexen. Uiteraard heb je zelf de controle over waar jouw geld in geïnvesteerd wordt en hier rijst dan ook de vraag hoeveel risico je wilt nemen. In dergelijke pakketten bieden banken opties aan. Vaak ook meerdere opties en je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een laag, gemiddeld of een hoog risico.

Feitelijk komt het erop neer dat je met weinig risico ook minder geld kunt verdienen. Een beheerder speelt namelijk op safe door te investeren in aandelen, obligaties en fondsen die stabiel zijn. Dat houdt dat er over een langere periode lichte stijgingen en dalingen te zien zijn. Bij een hoog risico wordt er feitelijk gegokt. En dat kan heel positief of heel negatief uitpakken. Kies je toch voor een hoog risico? Doe dat dan alleen als je het geld ook echt kunt missen! De kans dat je namelijk je inleg (gedeeltelijk) verliest is ook een stuk groter.

Korte of langere periode om te beleggen

Beleggen doe je doorgaans voor een lange periode. Dat kan 3 jaar, maar ook 10, 20 of zelfs 30 jaar zijn. Het is afhankelijk van je doelstellingen voor welke periode je gaat beleggen en dat is ook vastgelegd in het beleggingsplan dat je hebt opgesteld. Hier geldt de regel dat je tijdens het beleggen over een langere periode meer kans maakt om je verliezen goed te maken dan wanneer je voor een kortere termijn kiest. Op korte termijn beleggen is wel mogelijk, maar dan is timing cruciaal om je slag te slaan en om geen geld te verliezen. Met andere woorden; je hebt er een dagtaak aan om alles in de gaten te houden en op het juiste moment een beslissing te nemen. Kort samengevat komt het er dus op neer dat beleggen het meeste oplevert als je een gemiddeld of hoog risico durft te nemen en wanneer je voor een langere periode wilt beleggen. Wil je meer weten over beleggen? Dan adviseren we je om ook ons artikel “Beleggen; wat moet je weten?” te lezen.

Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Heb jij al gehoord van Jotun verf?
Heb jij al gehoord van Jotun verf? 10-04-2024
Lees meer blogs