Wat kost zakelijk lenen?

Wat kost zakelijk lenen?

Geld lenen kost geld. Dat wordt altijd benoemd als we spreken over leningen en kredieten. Je ziet het terug in zowel reclames op televisie, radio als in magazines en op het internet wordt dit ook duidelijk gemaakt met zeer duidelijke visuele uitingen. Het maak feitelijk niet uit of je privé of zakelijk geld leent, want het kost altijd geld. Hoeveel geld het kost is van veel factoren afhankelijk. In onze blog bespreken wat het zakelijk lenen kost.

Hoe werkt een zakelijke lening?

Een zakelijke lening werkt feitelijk hetzelfde als een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, maar met de kanttekening dat je het geleende geld alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt. Investeren in kantoorinrichting, machines en producten die je nog hebt om je business te kunnen doen of het aanschaffen van een bedrijfswagen, zijn enkele voorbeeld waar je het zakelijk geleende geld voor kunt gebruiken. Voor het verbouwen van je huis, de aanschaf van een boodschappenwagentje voor je partner of om lekker een maand op vakantie te gaan, heb je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet nodig. Hier kun je geen zakelijke lening voor afsluiten.

Het bedrag dat je wilt lenen krijg je in één keer op een zakelijke rekening gestort. Vervolgens betaal je maandelijks een termijn om het bedrag af te lossen. Dit worden ook wel aflossingen genoemd. Het bedrag dat je betaalt is verdeeld in daadwerkelijke aflossing en de rente die je over het bedrag moet betalen. Bij het afsluiten van een zakelijke lening weet je hoeveel rente je moet betalen. De gemiddelde rente van zakelijke leningen ligt tussen de 4% en 9% op jaarbasis.

De looptijd is de tijd dat de lening loopt. Je kunt kiezen uit verschillende looptijden. Van slechts enkele maanden tot zelfs wel 5 jaar. Hoe langer en hoger het bedrag is dat je leent, des te meer je voor de lening gaat betalen. Daar moet je uiteraard wel rekening mee houden. Daarnaast kunnen bepaalde overeenkomsten zowel een vaste rente als variabele rente bevatten. Variabele rente kan ontstaan als een geldverstrekker de mogelijkheid heeft en de voorwaarden stelt dat zij onaangekondigd de rente mogen aanpassen. Des te belangrijker is dat de ondernemer de voorwaarden goed doorneemt en zich van het risico dat er wellicht is bewust is.

De kosten van een zakelijke lening

Het antwoord op de vraag “Wat kost zakelijk lenen?” is dus niet eenduidig te geven, omdat alle factoren die benoemd zijn meespelen. Allereerst het bedrag dat je wilt lenen, de looptijd van de lening en de rente - vast al dan niet variabel - die betaald moet worden. Voordat je de overeenkomst van een zakelijke lening aangaat is het dus belangrijk om alle kosten op een rijtje te zetten en de balans op te maken. Daarnaast is het ook verstandig om aanbiedingen van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken op zowel de rente als de voorwaarde, zodat je als ondernemer de beste deal kunt sluiten. Wil je meer weten over zakelijk lenen en welke opties je hebt? Lees dan ook ons artikel “Zakelijk lenen; wat zijn mijn opties?”.

Categorieën
Bedrijfsleningen Bedrijfsleningen
Recente blogartikelen
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping 25-11-2024
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Lees meer blogs