Wat je moet doen als je soundbar geen geluid geeft

Wat je moet doen als je soundbar geen geluid geeft

Je hebt een mooie soundbar bij bijvoorbeeld PlatteTV.nl besteld. Een soundbar is een verrijking van het geluid van de televisie. De platte televisies van tegenwoordig produceren in de basis een schel geluid en je wilt natuurlijk een mooi vol geluid als je films en series kijkt of games speelt. De soundbar biedt dan uitkomst, maar kan ook frustraties opleveren als de soundbar geen geluid geeft. Gelukkig is dit probleem relatief simpel op te lossen en in onze blog vertellen we wat je moet je doen als je soundbar geen geluid geeft.

Correct aansluiten van de soundbar

Het eerste dat je moet doen is het correct aansluiten. Een soundbar kun je in de regel met een HDMI-kabel of een optische kabel (Toslink) aansluiten. Beiden kabels zorgen voor een digitale overdracht van het geluid tussen de soundbar en de tv. In de basis sluit je de soundbar aan op een vrije HDMI-poort van de televisie en ben je klaar om het geluid van het scherm via de soundbar weer te geven. In andere gevallen kun je de verschillende apparaten op de soundbar aansluiten en via het apparaat zowel het beeld als het geluid doorsluizen naar de televisie.

Apparaten zoals een mediabox van de televisieprovider, spelcomputers en Dvd/Blu-ray Disc spelers kun je ook met een HDMI-kabel aansluiten op de soundbar. Deze moet je wel op de input ingangen van het product aansluiten terwijl je de HDMI-kabel naar de tv aansluit op de output ingangen. Hier gaat het nog wel eens fout, dus het is belangrijk om hier goed op te letten wanneer je de apparaten aansluit.

Selecteer de juiste instellingen

In de basis is een soundbar plug & play, maar je moet vaak toch de juiste instellingen selecteren voordat je kunt genieten van een mooi vol geluid. Deze instellingen pas je toe in het menu van de tv of in het menu van de soundbar dat je via het scherm kunt zien en bedienen. Je kunt selecteren welke bronnen zijn aangesloten en hoe de soundbar het geluid moet laten klinken. Je kunt de soundbar ook als primaire audiobron selecteren en dat is essentieel om de soundbar te laten werken. Heb je geen geluid? Dan is het goed om de instellingen van zowel de televisie als de soundbar te controleren.

Geen geluid via de soundbar? Check de kabels!

Zelfs een gloednieuwe HDMI-kabel of een optische kabel kunnen defect zijn en dit kan dus ook de boosdoener zijn wanneer je de soundbar op de televisie hebt aangesloten. Je kunt het beste de kabels nog eens goed nalopen en stevig aandrukken. Een kabel die niet goed is aangedrukt kan al voor problemen zorgen. Als het probleem niet verholpen is kun je altijd een kabel vervangen. Zo weet je zeker of de kabel wel goed werkt of dat het probleem elders ligt. Als een andere kabel wel werkt heb je het probleem feitelijk al verholpen.

Updaten van apparaten

Zowel moderne televisies als soundbars draaien op firmware (software) en dit moet regelmatig geüpdatet worden zodat de apparaten goed blijven werken. Heb je problemen met het beeld en/of geluid? Controleer dan of de laatste firmware updates op de apparaten wel zijn geïnstalleerd. Dit doe je via het menu van de televisie of de soundbar.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Gerelateerde bedrijven
PlatteTV.nl logo
PlatteTV.nl
19 beoordelingen
7,6
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs