Wat is het verschil tussen OLED en QLED?

Wat is het verschil tussen OLED en QLED?

In het artikel ‘Televisie kopen? Hier moet je op letten’ hebben we verteld waar je allemaal op kunt letten als je een nieuwe televisie wilt aanschaffen. We hebben ook verteld dat er enorm veel keuze is en dat het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Belangrijk is om jezelf te laten leiden door de beeldkwaliteit, maar je zult al snel zien dat wat duurdere televisies een mooier beeld geeft dan goedkopere modellen. Vooral als je kijkt naar OLED- en QLED-televisies. Maar wat is het verschil tussen OLED en QLED?

De nauwkeurigheid

Om het verschil uit te leggen moeten we eerst uitleggen wat OLED is. De term LED-televisie is bekend, maar OLED is net een stapje hoger. Dat heeft er vooral mee te maken dat de kleine lampjes in een OLED-scherm individueel aangestuurd kunnen worden. Bij een LED-televisie heb je te maken met clusters van lampjes die wel of niet oplichten.

Om tot de verbeelding te spreken nemen we bijvoorbeeld de maan in een heldere nacht. Bij een LED-televisie zul je zien dat ook de omgeving rond de maan oplicht en dat wat zwart hoort te zijn eigenlijk grijs is. Bij een OLED-televisie heb je dat probleem niet. Je ziet de maan kraakhelder en de omgeving eromheen is ook echt zwart, zoals het ook hoort te zijn.

Het verschil met QLED

Terwijl de meeste fabrikanten nu kiezen voor het maken van OLED-televisies, is er een vreemde eend in de bijt die het net even anders doet. Samsung is een merk dat geen OLED-televisies, maar QLED-televisies maakt. Het is weer een andere techniek die moet concurreren met de OLED-televisies van andere merken. Een QLED-scherm heeft ook een dieper zwart dan een reguliere LED-televisie, maar in tegenstelling tot OLED worden niet alle lampjes individueel aangestuurd.

Een voordeel van deze techniek is dat er levendige en heldere kleuren ontstaan. Die haast niet echt te onderscheiden zijn. Voor een natuurlijk beeld is een QLED-televisie dus een zeer goede keuze. Ondanks dat je niet profiteert van het diepe zwart dat een OLED-televisie wel kan leveren. Daarnaast zien we ook als voordeel dat er bij QLED-televisies minder sprake is van reflecties. In een verlichte ruimte zullen er dus minder storende factoren in het beeld te zien zijn. Bij een OLED-televisie heb je dat probleem wel.

Wat is de beste keuze?

Je kunt eigenlijk geen slechte tv kopen, maar je moet wel een aantal zaken op een rijtje zetten voordat je een definitieve keuze maakt. Neem je reflecties graag voor lief, maar wil je een scherm waarop zwart ook echt zwart is? Dan is een OLED-televisie zonder twijfel de beste keuze en als voordeel heb je ook wat keuze uit verschillende merken. Wil je heldere en natuurlijke kleuren en geen last hebben van reflecties? Dan is het zeker de overweging waard om toch voor een QLED-televisie van het merk Samsung te kiezen. De prijzen tussen OLED en QLED liggen nagenoeg op een lijn, hoewel de prijs wel afhankelijk is van andere mogelijkheden en specificaties van het scherm dat je eventueel op het oog hebt.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Gerelateerde bedrijven
Samsung logo
Samsung
0 beoordelingen
10
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs