Als je op zoek gaat naar een nieuw internetabonnement, kom je tot de ontdekking dat je kunt kiezen voor een verbinding via glasvezel, DSL of de kabel. De kabel wordt ook wel coax genoemd en feitelijk is Ziggo de enige provider die nog van de coax gebruikmaakt. Deze verschillende technieken hebben invloed op hoe snel je kunt internetten en hoe storingsgevoelig de verbinding is. In deze blog zoomen we dieper in op het verschil tussen kabel en glasvezel. Lees ook ons artikel als je meer wil weten over internet voor thuis.
Wat is glasvezel?
Glasvezel is de toekomst van het internet en op dit moment worden steeds meer woonwijken in Nederland met glasvezel uitgerust. Wat het voor providers mogelijk maakt om een passend voorstel te doen aan de bewoners van die wijk. Het grote voordeel is dat glasvezel net zo dik is als een haar en dat er via laserlicht een signaal wordt verstuurd en naar een digitaal signaal wordt omgezet. Dit gebeurt echt in microseconden en daardoor heb je dus ook een razendsnelle verbinding.
Een ander groot voordeel is dat een glasvezelverbinding uniek is. Je hoeft je internetverbinding dus niet te delen met je buren die op dezelfde wijkcentrale zijn aangesloten. Hoe meer gebruikers er van de wijkcentrale gebruik maken, des te groter is de kans op een trage en storingsgevoelige verbinding. Wat dus wel het geval is als je kiest voor DSL of voor coax.
Snelheidsverschillen
Via de kabel kunnen er snelle verbindingen tot stand worden gebracht, maar ook niet meer dan 1 Gbit/s. Met glasvezel is het nu al mogelijk om een abonnement met een snelheid van 4 Gbit/s af te sluiten. Dat is 4 keer zo snel! Een ander verschil tussen de kabel en glasvezel, is dat de down- en uploadtijd van glasvezel gelijkwaardig zijn. Bij de kabel is de downloadsnelheid altijd hoger dan de uploadsnelheid. Vooral voor online gamers is dit van groot belang.
Storingsgevoeligheid van glasvezel
Glasvezel is nagenoeg storingsvrij, maar er is altijd kans op downtime. Dat is vaak te wijten aan de provider waar je het abonnement hebt afgesloten. Issues worden doorgaans razendsnel opgelost. In vergelijking met kabel of DSL, is glasvezel wel een stuk minder storingsgevoelig. Wat dus ook een goede reden kan zijn om voor een glasvezelverbinding te kiezen, die ook nog eens toekomstbestendig is. DSL en coax, die oorspronkelijk zijn aangelegd voor telefoon en televisie, zijn dat niet.
Kan ik internet via glasvezel gebruiken?
Zoals gezegd worden steeds meer wijken en plaatsen uitgerust met glasvezel, maar glasvezel is nog niet overal aanwezig. Als glasvezel ontbreekt, ben je dus nog altijd aangewezen op de coax of een DSL-verbinding. Providers werken hard aan de beschikbaarheid van glasvezel en het is ook een feit dat straks heel Nederland van deze nieuwe techniek kan profiteren. Wil je weten of je een glasvezelverbinding kunt gebruiken? Check dan via je postcode bij de provider of het mogelijk is om een internetverbinding via glasvezel af te sluiten. Als dat niet het geval is kun je altijd navraag doen wat de planning is met betrekking tot de beschikbaarheid van glasvezel.