Wat is het verschil tussen een tweedehandse of een refurbished smartphone?

Wat is het verschil tussen een tweedehandse of een refurbished smartphone?

Een nieuwe smartphone kopen is niet alleen leuk, maar ook prijzig. Voor een relatief nieuw model met uitgebreide functies ben je al snel rond de € 1.000,- kwijt. Dat is een smak geld, maar een smartphone is tegenwoordig ook wel essentieel om te hebben. Je kunt er namelijk alles mee doen. Van bellen tot berichten versturen en van internetten tot aan bankieren. En nog veel meer dan dat. Je kunt om de kosten te beperken ook kiezen voor een tweedehandse of een refurbished smartphone, maar wat is het verschil?

Tweedehandse smartphone kopen

Je kunt een tweedehandse smartphone kopen en dit doe je doorgaans op een platform, zoals Marktplaats, of je koopt het toestel over van iemand binnen je vriendenkring. Je koopt dus een toestel dat al in gebruik is genomen en dat neemt wat risico’s met zich mee. De telefoon wordt bijvoorbeeld niet goed gewist, waardoor je nog steeds gegevens van de oude eigenaar ziet of je hebt te maken met een accu die niet meer 100% capaciteit heeft. Nog belangrijker is dat je bij de aanschaf van een tweedehandse smartphone geen garantie krijgt.

Refurbished smartphone kopen

Een refurbished smartphone is een smartphone die ook in gebruik is geweest en al wat langer is gebruikt. Maar de partijen die refurbished smartphones aanbieden zorgen er wel voor dat de smartphone zo goed als nieuw is. Dat betekent dat onderdelen zijn gerepareerd of vervangen en dat het toestel ook helemaal leeg is en dat de nieuwste software-updates zijn geïnstalleerd. Het is ook een feit dat de meeste refurbished toestellen met minstens 3 maanden garantie worden geleverd.

Verkooppunten

Refurbished toestellen worden aangeboden door verschillende winkels en partijen en er staat altijd duidelijk aangegeven of het om een refurbished toestel gaat. Wat dus inhoud dat het toestel gereviseerd is. Alle defecte onderdelen zijn vervangen en het toestel is ook helemaal gewist en geüpdatet. Doorgaans krijg je ook 3 maanden garantie en soms zelfs iets meer dan 3 maanden. Tweedehandse smartphones worden doorgaans op websites, zoals Marktplaats, aangeboden. Die vind je niet in winkels of in webshops.

Winkels en webshops verkopen wel tweedekansjes en demo-modellen. Dit zijn smartphones die niet meer nieuw in de verpakking zitten of die retour zijn gekomen. Bijvoorbeeld als een klant toch niet helemaal tevreden was. Het toestel is dus zeer kort gebruikt of heeft in een winkel gelegen. Deze toestellen zijn ook zo goed als nieuw en worden ook helemaal schoon en geüpdatet verkocht. Vaak is ook de fabrieksgarantie van minstens 2 jaar nog van kracht.

Jouw toestel inleveren

Als je een nieuw toestel koopt kan je de huidige smartphone ook weer inruilen. Bijvoorbeeld bij partijen die refurbished telefoons verkopen. Zij kopen ook telefoons in, reviseren ze en verkopen ze weer door aan andere klanten. Je krijgt hier logischerwijs een vergoeding voor. Die vergoeding is wel altijd lager dan als je de smartphone particulier verkoopt, wat ook logisch is. Omdat een partij ook tijd, energie en geld moet investeren om het toestel weer zo goed als nieuw te kunnen verkopen. En ze moeten uiteraard ook nog een beetje winst boeken.

Wil je meer weten over een smartphone kopen? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Telecom Telecom
Gerelateerde bedrijven
Ben logo
Ben
204 beoordelingen
7,8
Recente blogartikelen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen 20-02-2024
Wat is HDR?
Wat is HDR? 19-02-2024
Lees meer blogs