Wat is het verschil tussen een Intel en een AMD processor?

Wat is het verschil tussen een Intel en een AMD processor?

Met een laptop wil je optimaal presteren. Zeker als je een gamer, scholier of student bent. Je wilt de mooiste games kunnen spelen zonder dat je last hebt van prestatievermindering, terwijl je als scholier of student meerdere taken tegelijk en zonder problemen wilt uitvoeren. Daarom is het belangrijk dat je aandacht besteed aan de processor van je laptop. Ook wel het hart van de computer genoemd. Bij het uitzoeken van een nieuwe laptop heb je doorgaans de keuze uit processoren van de merken Intel en AMD, maar welke is nu het beste?

Twee marktleiders

Op het gebied van processoren zijn er eigenlijk twee marktleiders. Apple heeft inmiddels ervoor gekozen om de meeste MacBooks te voorzien van hun eigen revolutionaire M1- en M2-chips, maar de fabrikanten van Windows machines kiezen nog altijd voor de processoren van Intel en AMD.

Intel was jarenlang de onbetwiste marktleider, maar hun positie is niet langer veilig. De straatlengte voorsprong die ze hadden op de concurrentie is geslonken naar slechts een neuslengte. Dat is vooral te danken aan de ontwikkelingen die fabrikant AMD de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

De processoren

Laten we de processoren van zowel Intel als AMD op een rijtje zetten.

Intel Core i3 AMD Ryzen 3
Intel Core i5 AMD Ryzen 5
Intel Core i7 AMD Ryzen 7
Intel Core i9 AMD Ryzen 9

Zoals je ziet hebben beide merken in ieder segment wel een processor die bij de prestaties van de laptop aansluit. Het instap segment en laptops met mindere prestaties maken gebruik van de Intel Core i3 of de AMD Ryzen 3, terwijl de Intel Core i9 en AMD Ryzen 9 het neusje van de zalm zijn.

Prestaties

Als we de processoren vergelijken met prestaties is het vrij eenvoudig uit te leggen welke processor je nodig hebt voor de taken en opdrachten die je wilt doen.

Processor Taken die je kunt uitvoeren
Intel Core i3/AMD Ryzen 3 Dagelijks gebruik, zoals tekstverwerken, surfen op het internet en e-mailen.
Intel Core i5/AMD Ryzen 5 Multitasken, minder complexe games spelen, video’s en muziek streamen.
Intel Core i7/AMD Ryzen 7 Complexe games spelen, foto- en videobewerking.
Intel Core i9/AMD Ryzen 9 Zware apps en programma’s, zoals ontwikkelingssoftware en grafisch design.

Als we de prestaties van beide merken vergelijken zien we nagenoeg geen verschil, maar op papier heeft AMD soms een voordeel. Vooral bij multitasken en gamen zien we dat AMD processoren beter presteren dan die van Intel.

Prijsverschil tussen Intel en AMD

Waarom zou je juist voor Intel of AMD kiezen? Qua prestaties heeft AMD dus een lichte voorsprong. Die doorgaans van korte duur is als Intel antwoordt met een nieuw model dat in vergelijking met de gelijkwaardige processor van de concurrent beter presteert. Dat blijft het spel dat de komende jaren nog gespeeld gaat worden. Echter kan de keuze voor AMD beter zijn, omdat je dus doorgaans een beter presterende processor hebt, maar nog belangrijker, dat je profiteert van een lagere prijs. De AMD processoren zijn doorgaans namelijk goedkoper dan die van Intel.

Wil je weten welke laptops het beste zijn voor schoolwerk? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Computer Computer
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs