Wat is het verschil tussen een DAB+ radio en versterker?

Wat is het verschil tussen een DAB+ radio en versterker?

Je kunt op verschillende manieren naar muziek luisteren. Tegenwoordig luisteren we via onze smartphone naar muziek. Op je smartphone kun je een hoofdtelefoon aansluiten en via apps, zoals Spotify of van je favoriete radiostation, kun je muziek afspelen. Thuis kun je ook naar muziek luisteren via een draagbare radio, de soundbar van je televisie of via een complete Hi-Fi installatie. Mogelijkheden genoeg dus. Maar wat is nu echt het verschil tussen een DAB+ radio en een versterker?

Radio, tuner en versterker

Radio, tuner en versterker. Termen die je vaker hoort en die door veel mensen ook door elkaar worden gehaald. De radio is een algemene omschrijving voor een apparaat dat muziekstations kan ontvangen en het signaal kan verwerken in de muziek die je via de luidsprekers hoort. Een tuner is daarentegen weer de benaming voor een apparaat die alleen muziekstations kan ontvangen en het signaal kan verwerken, maar hulp nodig heeft van andere componenten, zoals een versterker en de daarop aangesloten luidsprekers. Nu weet je ook direct wat een versterker is, maar de ene versterker is de andere niet.

Versterkers met ingebouwde tuner

Vroeger was het meer dan normaal dat een volledige stereotoren uit veel losse componenten bestond. Zoals de versterker, het cassettedeck en de cd-speler. Soms werd de stereotoren gecompleteerd door bijvoorbeeld een platenspeler en een losse tuner. Tegenwoordig heeft de klassieke stereotoren niet alleen plaats hoeven maken voor compacte radio’s en slimme apparaten waarmee je muziek kunt afspelen, maar ook de tuner is een apparaat dat je niet meer snel bij de Media Markt zult vinden. Versterkers daarentegen nog wel en tegenwoordig zit de tuner bij de versterker ingebouwd.

Is een versterker dan geen radio?

Een legitieme vraag is of de versterker dan geen radio is en het antwoord is niet eenduidig te geven. Je zou kunnen zeggen dat een versterker een radio is, maar zoals omschreven kan een radio een signaal ontvangen, verwerken en weergeven via de ingebouwde luidsprekers. De radio is dus een compleet pakket waarmee je naar muziek kunt luisteren. Een versterker moet daarentegen altijd aangesloten worden op losse speakers. Je hebt immers speakers nodig als je naar muziek wilt luisteren. En je kunt op een versterker ook andere apparaten aansluiten, zoals een externe Blu-ray Disc speler en een platenspeler. Wat overigens ook met een radio kan als die bijvoorbeeld een AUX-ingang heeft.

Wanneer kies je voor een radio en wanneer voor een versterker?

We draaien er niet omheen, maar een losse versterker en bijbehorende losse componenten zijn schaars. Veel elektronicawinkels hebben een beperkt assortiment of verkopen het niet meer. HiFi Klubben is nog wel een winkel waar je dit soort stereosets en -torens kunt kopen, maar de draagbare radio en andere devices, zoals de smartphone en de soundbar, hebben toch echt de rol van de klassieke versterker en stereo set overgenomen. De DAB+ radio wordt dus ook het vaakst verkocht, maar sommige mensen prefereren nog altijd losse componenten. Vooral audiofielen en bijvoorbeeld consumenten die thuis graag een thuisbioscoop willen creëren, kiezen vaak voor losse componenten. Op die manier hebben ze meer controle over welke apparaten ze gebruiken en welke luidsprekers ze aansluiten.

Wil je weten welke DAB+ radio de beste is? Lees dan ook ons artikel.

Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs