Wat is E-ink?

Wat is E ink?

E-ink is een term die je een keer hebt gezien of gehoord, maar waarschijnlijk heb je nog geen idee wat het is. Ja, iets met lezen en dat klopt ook. E-ink is namelijk de term die je het vaakst ziet als je op zoek bent naar een goede E-reader. In ons artikel ‘E-reader kopen? Hier moet je op letten’ hebben we uitgelegd wat een E-reader is en waar je dus op moet letten als je er een wilt aanschaffen. In deze blog leggen we uit wat E-ink precies is.

Elektronisch inkt/papier

E-ink is feitelijk niets meer of minder dan elektronisch inkt/papier. Een techniek die gebruikt wordt in E-readers, zodat gebruikers hun favoriete boeken op het kleine apparaat kunnen lezen. De techniek is vanaf het eerste moment innovatief en door de jaren heen verfijnd. De werking is ook relatief simpel.

Het scherm heeft balletjes, die aan de ene kant gekleurd zijn en aan de andere kant niet. Op het moment dat er een pagina van je E-book geladen wordt, worden de balletjes gedraaid, zodat er dus letters op je scherm verschijnen. Veel gebruikers zijn van mening dat het lezen van een boek op een E-reader vrijwel dezelfde ervaring biedt als het lezen van een papieren boek.

Energiezuinig

Een groot voordeel van E-ink is dat het een energiezuinige techniek is. Als de pagina eenmaal geladen is, verbruikt elektronisch inkt/papier verder geen stroom. Totdat je de bladzijde van een E-book omslaat. Dan wordt er weer minimaal stroom verbruikt om nieuwe letters op het scherm weer te geven. Hierdoor gaat de accu van een E-reader ontzettend lang mee. Zelfs modellen die tegenwoordig met verlichting zijn uitgerust, hoewel deze modellen qua accucapaciteit sneller leeg gaan dan modellen zonder verlichting. Toch gaat de accu van een E-reader veel langer mee dan bijvoorbeeld die van een tablet of een smartphone.

E-ink beter voor de ogen

E-ink is beter voor de ogen. Althans, het leest rustiger, waardoor je ogen dus ook minder snel vermoeid raken. Dat heeft alles te maken met de techniek, wat ervoor zorgt dat je niet in het licht kijkt als je van het scherm aan het lezen bent. Dat is bij een tablet of een smartphone wel het geval. Daarom worden je ogen ook sneller moe als je een boek op een tablet of smartphone leest. Natuurlijk hebben deze apparaten wel een aantal voordelen ten opzichte van een E-reader.

Boek lezen op een E-reader of een tablet?

Een tablet is natuurlijk een veel uitgebreider apparaat. Je kunt je social media kanalen beheren, films kijken, muziek luisteren en internetten. Je kunt er zelfs op werken als je dat zou willen. Dat alles kan niet op een E-reader, ondanks dat er wel steeds meer modellen worden gemaakt die meer mogelijkheden bieden dan de wat oudere modellen. Toch blijft de primaire reden om een E-reader aan te schaffen om boeken en magazines te lezen, maar je kunt er tegenwoordig iets meer mee. Zoals spelletjes spelen, muziek mee luisteren en op internetten. Houd er wel rekening mee dat de mogelijkheden van een E-reader op dat vlak altijd beperkter zijn dan wanneer je een tablet of een smartphone gebruikt.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat is het verschil tussen een boxershort en een hipster?
Wat is het verschil tussen een boxershort en een hipster? 08-05-2024
Wat zijn de beste hogedrukreinigers?
Wat zijn de beste hogedrukreinigers? 07-05-2024
Lees meer blogs