Wat is de toegevoegde waarde van Ambilight?

Wat is de toegevoegde waarde van Ambilight?

Het is leuk om een nieuwe televisie te kopen, maar je moet op een aantal dingen letten. Dat hebben we ook besproken in ons artikel ‘Televisie kopen? Hier moet je op letten’. Een van de keuzes die je kan maken, is een televisie met Ambilight. Maar wat is Ambilight en wat is de toegevoegde waarde van het systeem? In deze blog vertellen we er meer over.

Techniek van Philips

Je bent vast en zeker bekend met het internationaal opererende en Nederlandse merk Philips. Dat maakt naast huishoudelijke apparaten, USB sticks en lampen ook televisies. In 2002 introduceerde de fabrikant Ambilight, die ervoor moest zorgen dat de ervaring van televisie kijken veel intenser wordt.

In de behuizing van een televisie met Ambilight zitten lampen verwerkt die een bepaalde kleur en lichtsterkte afgeven op basis van wat je op het scherm ziet. Stel dat je naar de film Avatar kijkt en de blauwe wezens door een groen veld ziet rennen. Dan projecteren de lampen de kleuren blauwe, groene en andere kleuren die worden vertoond op de muren achter de televisie. Dat zorgt voor een hele andere beleving.

Uniek

Philips is niet alleen de uitvinder van Ambilight, maar ook de enige fabrikant die televisies voorziet van deze techniek. Andere merken bezitten niet alleen de techniek niet, maar mogen de techniek ook niet adopteren. Philips heeft dus een unieke propositie in de markt. Dat wil niet zeggen dat je van een televisie van een ander merk geen Ambilight tv kan maken, want met oplossingen van Philips HUE kan je een Sony, Panasonic of Samsung tv ook uitbreiden met lampen die op basis van de content op het scherm kleuren projecteren.

Een tv ombouwen tot Ambilight tv

Deze oplossing bestaat uit meerdere onderdelen die je nodig hebt. Allereerst de zogenaamde HDMI Sync Box van het merk Philips HUE waar apparaten, zoals een tv, Blu-ray Disc speler en spelcomputer op worden aangesloten. Deze HDMI Sync Box staat in verbinding met een lightstrip die aan de achterkant van de tv gemonteerd wordt. Bij de lightstrip worden beugeltjes en plakstrips meegeleverd om dit te bewerkstelligen. Houd er wel rekening mee dat deze totaaloplossing, afhankelijk van de lightstrip die je nodig hebt, kan oplopen tot € 500,-.

Welke lightstrip je kiest is vooral afhankelijk van het formaat van de tv. Voor televisies met een beeldschermformaat van 55 inch heb je een andere lengte lightstrip nodig dan voor een tv met een beeldschermformaat van 65 inch of meer.

Meer beleving

Philips Ambilight zorgt uiteindelijk voor meer sfeer en beleving als je tv kijkt, een film of serie opzet of een spelletje op je Xbox One Series X of PlayStation 5 speelt. In combinatie met andere Philips HUE oplossingen, zoals de vaste lampen of de lichtbronnen in bestaande armaturen, kan je de woonkamer omtoveren tot een geweldig experience center waarmee je films, series, programma’s en games op een compleet andere manier beleeft. Dat gezegd hebbende spreken we natuurlijk wel over een innovatieve gadget en niet zozeer over een cruciale uitbreiding van je home entertainment opzet.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Gerelateerde bedrijven
Philips Hue logo
Philips Hue
1 beoordeling
10
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs