Wat is beter? Een gaming headset met draad of een draadloze gaming headset?

Wat is beter? Een gaming headset met draad of een draadloze gaming headset?

Een gaming headset heb je nodig als je wilt gamen. Natuurlijk kun je ook zonder headset gamen en bijvoorbeeld het geluid van een soundbar of de televisie gebruiken, maar de ervaring is dan toch anders. Met een gaming headset wordt de ervaring veel intenser. Vooral als je kiest voor een headset die Virtual Surround Sound of True Surround Sound ondersteunt. Een headset heb je ook nodig als je met vrienden online wilt praten tijdens het gamen. In je zoektocht naar een geschikt model heb je enorm veel keuze, maar welke is nu het beste? En kies je voor een model met draad of voor een draadloze gaming headset?

De voordelen van een gaming headset met draad

Een gaming headset met draad wordt doorgaans met een 3,5 mm Jack-aansluiting aangesloten op de geluidskaart van je PC of laptop of op de controller van een spelcomputer. Een aantal modellen zijn eventueel ook via USB of zelfs USB-C aan te sluiten. Het grote voordeel is dat je een stabiele verbinding hebt en geen tijd kwijt bent aan het draadloos verbinden van een headset. De headsets hebben vrijwel ook nooit een firmware update nodig.

De nadelen van een gaming headset met draad

Het grote nadeel van een gaming headset met draad, is dat je bewegingsruimte wat beperkter is. Je kunt al snel ruzie krijgen met het snoer en je kunt ook niet even opstaan om snel iets uit de keuken te pakken. Een ander nadeel is dat het snoer kapot kan gaan, waardoor de headset niet meer goed of zelfs helemaal niet werkt. In dat geval moet je doorgaans de complete headset vervangen of laten repareren, wat vaak niet de moeite loont, omdat reparaties peperduur zijn.

De voordelen van een draadloze gaming headset

Het grote voordeel van een draadloze gaming headset, is dat je de volledige bewegingsruimte hebt. Je kunt even iets pakken tijdens het gamen of als de game gepauzeerd is, zonder dat je de headset hoeft af te doen. Je krijgt ook nooit ruzie met het snoer en je hebt ook geen snoer meer dat eventueel kapot kan gaan.

De nadelen van een draadloze gaming headset

De nadelen van zijn draadloze gaming headset zijn onder andere dat de headset op batterijen of een accu werkt en dat die dus niet meer functioneert als die leeg zijn. Dan zul je de batterijen moeten vervangen of de headset weer moeten opladen. Doorgaans kun je de headset wel blijven gebruiken als je ‘m met de oplaadkabel aansluit om zowel de verbinding in stand te houden als om ‘m op te laden.

Andere nadelen zijn dat een draadloze gaming headset doorgaans iets zwaarder is dan een model met draad. Te wijten aan het gewicht van de batterijen of de accu. Ook het verbinden met een PC, laptop of spelcomputer kan soms uitdagingen met zich meebrengen en vaak is je bewegingsruimte beperkt tot maximaal 15 meter als we spreken over draadloze Bluetooth gaming headsets.

Wil je weten hoe je de beste gaming headset koopt? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Games Games
Recente blogartikelen
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision?
Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision? 23-04-2024
Lees meer blogs