Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Verduurzamende oplossingen zijn er om geld te besparen op je energierekening en om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Daarom kiezen steeds meer huiseigenaren voor oplossingen, zoals isolatie, vloerverwarming, zonnepanelen en een warmtepomp. Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen levert nog veel voordeel op, maar hoe zit dat precies?

Verbruik warmtepomp

Een warmtepomp verbruikt elektriciteit om zijn werk te kunnen doen. Je kunt dus wel afscheid nemen van je gasverbruik, maar je elektriciteitsrekening zal stijgen. Om te bepalen hoeveel een warmtepomp verbruikt, krijg je te maken met de COP. De COP geeft het rendement aan van een warmtepomp. In het gunstigste geval is de COP-waarde 5, wat betekent dat er 1 kWh elektriciteit nodig is om 5 kWh aan warmte op te wekken.

Gemiddeld ligt de COP-waarde van een warmtepomp op 4 en je hebt nog met andere factoren te maken om te bepalen hoe rendabel een warmtepomp is. In de basis kan een warmtepomp het gasverbruik terugbrengen naar slechts 25% van het normale verbruik of het is zelfs mogelijk om afscheid te nemen van de gasvoorziening. Een goed geïsoleerd huis en de aanwezigheid van vloerverwarming zijn ook belangrijke eisen om een profijt te kunnen hebben van de warmtepomp.

Hoeveel kWh verbruikt de CV-ketel?

Een CV-ketel verbruikt geen stroom, maar je kunt wel uitrekenen hoeveel warmte een CV-ketel in kWh kan leveren. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1200 kubieke meter gas per jaar. Dit vermenigvuldig je met het getal 9,3 (hoeveelheid energie in kWh wat 1 m³ gas levert) en dan kom je uit op iets meer dan 11.000 kWh.

Een warmtepomp met een COP-waarde van 4 heeft dus 2.750 kWh nodig om het water in huis te kunnen verwarmen. Als we dat afzetten tegen een gemiddeld tarief van € 0,39 per kWh, betaal je per jaar € 1.072,50 voor het verbruik van een warmtepomp.

Meer voordeel met zonnepanelen

Op het eerste oog lijkt het voordeel van een warmtepomp nihil, omdat je ongeveer € 1.700,- op jaarbasis kunt besparen als je geen gas meer nodig hebt, maar het voordeel wordt groter als je de oplossing combineert met zonnepanelen. Zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp leveren ongeveer 340 kWh per jaar op. Als we dan uitgaan van een installatie met 8 zonnepanelen, kun je op jaarbasis 2720 kWh gratis stroom opwekken. Wat gelijkstaat aan een bedrag van ongeveer € 1.060,90.

We weten nu dat je ongeveer € 1.668,- bespaart op je gasrekening, € 1.072,50 meer aan elektriciteit kwijt bent als je voor een warmtepomp kiest en met behulp van zonnepanelen ongeveer € 1060,90 per jaar aan stroom kunt opwekken. Je zou dus kunnen stellen dat je voordeel enorm hoog is als je een warmtepomp met zonnepanelen combineert, omdat je dus vrijwel gratis het huis kunt verwarmen. Met ook nog eens als bijkomstige voordelen dat je geen gas meer nodig hebt en een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Een ander voordeel is dat je ook geen kosten meer maakt voor de vastrechtkosten van de gasmeter.

Wil je meer weten over de warmtepomp? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen 20-02-2024
Wat is HDR?
Wat is HDR? 19-02-2024
Lees meer blogs