Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?

Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?

Je gaat binnenkort op vakantie en nu is het net even iets te ver om te rijden. Dus ga je met het vliegtuig. Het nadeel hieraan is dat je op jouw vakantiebestemming afhankelijk bent van taxi’s en het openbaar vervoer, maar je zou ook prima in het land een auto kunnen huren. In veel landen zijn er talloze autoverhuurbedrijven waar je kan aankloppen terwijl je ook gewoon zaken kan doen met bedrijven die ook in Nederland gevestigd zijn. Zoals Sunny Cars. Je kan dan de auto al voor je vakantie reserveren, maar de grote vraag is of je wel een auto mag huren in het buitenland. In onze blog vertellen we hier meer over.

Een aantal spelregels

Er zijn een aantal spelregels waar je rekening mee moet houden als je in het buitenland een auto wil huren en de belangrijkste spelregel is natuurlijk dat je in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs. Zolang je binnen de Europese Unie blijft hoef je jezelf geen zorgen te maken als je gewoon een Nederlands rijbewijs hebt. Want het rijbewijs is ook in andere landen binnen de EU geldig. Reis je naar een land buiten de EU? Dan kan het zo zijn dat je een tijdelijk rijbewijs moet aanvragen of in het bezit moet zijn van een internationaal rijbewijs. Op de website van de Rijksoverheid lees je precies wanneer je een tijdelijk en internationaal rijbewijs nodig hebt.

Minimale leeftijdsgrens

Bij veel autoverhuurbedrijven mag je pas vanaf een bepaalde leeftijd aan auto huren. De gemiddelde leeftijd is 21 jaar, maar er zijn ook landen en verhuurbedrijven die leeftijdsgrenzen van 23 en zelfs 25 jaar hanteren. Naast het feit dat er naar je leeftijd wordt gekeken moet je rijbewijs ook vaak al meerdere jaren geldig zijn. Dit is gemiddeld 3 jaar. Er zijn verhuurbedrijven die jongere bestuurders accepteren, maar daar moet je wel goed naar zoeken. Het zijn er slechts een aantal. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je dan meer betaalt voor de auto.

Creditcard nodig

Je hebt een creditcard nodig als je in het buitenland een auto wil huren en die heb je nodig om de borg te kunnen betalen. Bij veel autoverhuurbedrijven doe je dat op het moment dat je de auto ophaalt. Heb je geen creditcard? Dan zijn er wel mogelijkheden om een auto te huren als je een auto huurt met de Waarborg Service. In dat geval neemt de bemiddelaar of het verhuurbedrijf waar je zaken mee doet de verantwoordelijkheden over. Het is belangrijk dat je dit wel van te voren bespreekt en je gegevens uiterlijk 48 uur voor aanvang van de huurperiode online invult. Dit kan doorgaans niet als je eenmaal op locatie bent.

Verkeersregels?

Ja, daar heb je ook mee te maken als je in het buitenland bent, maar je hoeft echt geen examen te doen om te mogen rijden. Feitelijk zijn de spelregels merendeels hetzelfde als hier in Nederland, maar je moet wel rekening houden met bijzonderheden. Daarom is het wel goed om voor je vakantie je iets meer te verdiepen in deze regels en om te controleren of ze ook op jouw vakantiebestemming rechts of zoals in Groot-Brittannië links van de weg rijden. Wil je meer weten over een auto huren? Lees dan ook ons artikel "Waar moet je op letten bij het huren van een auto?".

Categorieën
Autoverhuurders Autoverhuurders
Gerelateerde bedrijven
Sunny Cars logo
Sunny Cars
70 beoordelingen
6,8
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs