Waarom spaarrekening openen?

Waarom spaarrekening openen?

Je hebt het idee om te gaan sparen en dat is natuurlijk een enorm goed idee! Je kunt om verschillende redenen geld opzij zetten. Bijvoorbeeld als je over een aantal jaren wat extra vermogen wilt hebben, je kinderen iets wilt geven wanneer ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt of je wilt sparen voor een grote uitgave, zoals een nieuwe keuken of een auto. En zo zijn er nog tig voorbeelden te noemen waarom mensen geld sparen. Maar de wijze waarop je spaart staat vaak ter discussie. Waarom zou je bijvoorbeeld met de lage en soms zelfs negatieve rentes die momenteel gelden een spaarrekening openen? In onze blog vertellen we hier meer over.

Een spaarrekening werkt prima om vermogen op te bouwen

Een spaarrekening is een uitstekende methode om vermogen op te bouwen, maar dan hebben we het wel over een vermogen tot maximaal € 50.000,-. Om de eerste reden dat je boven de € 50.000,- als alleenstaande en boven de € 100.00,- als fiscale partners extra vermogensbelasting moet betalen. Dan betaal je dus feitelijk, omdat je geld op je spaarrekening hebt staan en dat is zonde. Een andere reden om niet een enorm groot vermogen op een spaarrekening te hebben staan heeft te maken met de inflatie. Een hoge inflatie zorgt er namelijk voor dat geld steeds minder waard wordt. Terwijl de rentes die er momenteel zijn niet voor extra geldbedragen aan het einde van het jaar zorgen.

Je vermogen vermeerderen

Als je op zoek bent naar methodes om je vermogen te vermeerderen, is een spaarrekening juist geen slimme keuze. Je kunt er immers niets mee verdienen door de lage rentes en een hoge inflatie zorgt er ook voor dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met hetzelfde geld minder producten kopen. Als je jouw geld voor je wilt laten werken doe je er slimmer aan om bijvoorbeeld een beleggingsrekening te openen of om je geld te investeren in vastgoed of edelmetalen, zoals goud. Op die manier kun je geld verdienen, maar dit zijn vaak wel de oplossingen die voor op de lange termijn werken. Deze manieren van sparen - of liever gezegd investeren - zijn er niet om op de korte termijn geld te verdienen. Je kunt natuurlijk ook altijd kijken naar een finance traineeships om zo je kennis toe te passen in de financiele wereld, dit kan bij bijvoorbeeld het bedrijf AP support.

Wanneer een spaarrekening en wanneer een beleggingsrekening?

Een beleggingsrekening is een uitstekende manier om te beleggen met je geld en je kunt dus ook geld verdienen. Met wel het risico dat je geld kwijtraakt als er verkeerde keuzes worden gemaakt. Iedereen kan beleggen, want adviseurs en specialisten gaan op basis van jouw wensen en eisen - met andere woorden het zogenaamde beleggingsplan - jouw geld investeren. Met als doel om over een bepaalde periode een groter bedrag tot je beschikking te hebben. Feitelijk is een beleggingsrekening alleen interessant als je op jaarbasis meer dan € 3.500,- wilt investeren. Onder dat bedrag zou een financieel adviseur eerder adviseren om een spaarrekening te openen.

Vergeet niet om te vergelijken

Als je een spaarrekening wilt openen doe je er ook slim aan om de verschillende spaarrekeningen van financiële instanties en banken met elkaar te vergelijken. Kijk goed naar de voorwaarden en de rentes en maak de juiste beslissing. Laat spaarrekening met negatieve rentes links liggen en kijk ook goed in de voorwaarden hoeveel vrijheid een instantie of bank heeft om de rentes onaangekondigd te verhogen of te verlagen. Wil je meer weten over sparen? Lees dan ook ons artikel “Geld sparen: tips en trucs.”.

Recente blogartikelen
Zelf isoleren of je huis laten isoleren? Lees ons advies
Zelf isoleren of je huis laten isoleren? Lees ons advies 21-09-2023
Hoe bereken je de Rd waarde van je isolatie?
Hoe bereken je de Rd waarde van je isolatie? 21-09-2023
Lees meer blogs