Waarom is de PlayStation 5 nog steeds zo slecht leverbaar?

Waarom is de PlayStation 5 nog steeds zo slecht leverbaar?

Op 19 november 2020 werd de PlayStation 5 uitgebracht. De nieuwste en meest krachtige console van Sony. De next-gen spelcomputer werd met veel gejuich ontvangen, maar het plezier was voor velen van korte duur. Door een zeer ernstig tekort had niet iedereen een kans om de nieuwste spelcomputer in huis te halen. Zelfs de pre-orders die eerder zijn geplaatst konden op de eerste dag niet allemaal worden uitgeleverd. Ongeveer anderhalf jaar later heerst er nog steeds een ernstig tekort en iedereen vraagt zich af hoe dat komt. In onze blog vertellen we er meer over.

Een tekort is niets vreemds

Een tekort aan spelcomputers is meer een traditie dan dat het een uitzondering is. Bij de introductie van consoles in het verleden, zoals de Nintendo Wii, Sony PlayStation 3 en Sony PlayStation 4 waren de meeste winkels en webshops op de eerste dag al uitverkocht. Bij de introductie van de PlayStation 5 was het zelfs nog iets extremer, want geen enkele volle doos heeft op de dag van de introductie de planken van de schappen aangeraakt. Terwijl je bij webwinkels, zoals bol.com en Wehkamp geen mogelijkheid had om een online bestelling te plaatsen.

Veel mensen wachten nog steeds

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en veel gamers hebben de nieuwste spelcomputer van Sony nog niet in de televisiekast staan. Dat geldt ook voor de gamers die op zoek zijn naar een exemplaar van concurrent Microsoft, want de Xbox Series X is eveneens slecht leverbaar. Het heeft vooral te maken met een ernstig tekort aan chips. Het is inmiddels bekend dat chips niet leverbaar zijn en dat heeft veel gevolgen voor producten, zoals spelcomputers. Maar ook smartphones, televisies en (elektrische) auto’s zijn hierdoor slecht leverbaar. Het produceren van de kasten van de PlayStation 5 is niet zozeer het probleem, maar zonder chip werkt het apparaat simpelweg niet. Daar is dus nu het wachten op. 

Wanneer kunnen we voorraad van de PlayStation 5 verwachten?

Het is onbekend wanneer de PlayStation 5 goed leverbaar is. Sony kan nog steeds geen duidelijkheid geven, maar er is wel goed nieuws. Want de spelcomputer wordt soms in kleine batches aan winkels en webshops geleverd. Echter is er nog steeds een wachtlijst en zonder reservering of pre-order is de kans klein dat je de winkel kunt binnenstappen en met een witte doos onder de arm naar buiten loopt. Experts verwachten dat het tekort aan chips tot 2024 aanhoudt. Wat zou inhouden dat producten, zoals de PlayStation 5 ook tot die tijd slecht of niet leverbaar zijn.

Tip voor de mensen die er eentje willen

We hebben wel een tip voor de mensen die heel graag een PlayStation 5 willen kopen en het advies is dan ook om bij webshops en winkels een reservering of een bestelling te plaatsen. Dan sta je in ieder geval op de lijst en krijg je een mail of een belletje als er voorraad is. Bij webshops waar je niet kunt reserveren of bestellen heb je vaak een mogelijkheid om je e-mailadres achter te laten. Je krijgt dan een bericht zodra het product weer op voorraad is. Maak hier gebruik van, want het is gratis en vrijblijvend!

Recente blogartikelen

Hoe kom ik gewicht aan?
Hoe kom ik gewicht aan?
01-12-2022
Hoe val ik verantwoord af?
Hoe val ik verantwoord af?
30-11-2022
Lees meer blogs