Voedingssupplementen zijn handig wanneer je een tekort hebt aan vitamines en mineralen. In ons artikel “Alles wat je wil weten over supplementen” bespreken we dat een tekort aan vitamines en mineralen vaker aan de orde is, omdat we lang niet alle benodigde stoffen uit onze voeding kunnen halen. Dan kan suppleren een goede oplossing zijn. Maar waar moet je op letten bij het kopen van voedingssupplementen?
Gericht tekort aanpakken of preventief suppleren
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Je kunt bijvoorbeeld een vitaminetekort gericht aanpakken door bepaalde supplementen te nemen. Dan is het belangrijk om te onderzoeken waar het lichaam een tekort aan heeft. Dit kan via de huisarts die met behulp van een bloedonderzoek kan vaststellen of er überhaupt een tekort is en van welk vitaminetekort er sprake is. Vervolgens kan het tekort gericht worden aangepakt met de juiste supplementen.
Preventief suppleren doen we vaak met behulp van multivitamines. Deze supplementen bevatten vaak alle belangrijke vitamines en mineralen die het menselijk lichaam nodig heeft. Wanneer je geen tekorten hebt, zal het supplement weinig tot niets doen, maar het kan eventuele tekorten aanvullen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er bij een overschot aan vitamines en mineralen lichamelijke en geestelijke klachten kunnen ontstaan. Als je hier last van krijgt is het verstandig om tijdelijk al dan niet volledig te stoppen met suppleren.
Goedkoop is vaak duurkoop
In ons artikel hebben we het al even kort gehad over dat goedkoop vaak duurkoop is en daar willen we nu iets dieper op inzoomen, omdat het ook zo is. Veel fabrikanten maken supplementen die ook erg goedkoop zijn, maar in de regel zijn deze supplementen inferieur aan duurdere supplementen van bekende fabrikanten. Deze fabrikanten stoppen enorm veel tijd, geld en energie in de ontwikkeling van supplementen en daarom zijn ze ook iets duurder. Dat betekent wel dat ze uitvoerig getest zijn, de juiste bestanddelen bevatten en ook een veel betere werking hebben. Dus de tip is om altijd te kiezen voor goede en dus ook duurdere supplementen.
Biologisch en synthetische supplementen
Als je voor supplementen kiest, heb je doorgaans ook de keuze uit biologische en synthetische supplementen. Het verschil zit vooral in hoe het supplement is gemaakt en hoe het lichaam het supplement opneemt. Biologische supplementen bestaan uit natuurlijke grondstoffen en het lichaam kan deze veel sneller opnemen dan synthetische supplementen. Daarnaast kunnen biologische supplementen ook 100% vegan zijn, terwijl dat bij synthetische supplementen niet het geval hoeft te zijn. Dus ook op basis van of je vegan bent of niet kun je de keuze maken uit het reusachtige aanbod van voedingssupplementen.
Raadpleeg altijd een arts
Als je wilt suppleren is het hoe dan ook verstandig om eerst met de huisarts te praten. Bespreek bijvoorbeeld je klachten en symptomen en je beweegredenen om voedingssupplementen te nemen. De arts kan je helpen met gericht advies, maar kan ook op basis van onderzoeken vaststellen of suppleren wel nodig is. Een arts kan ook gericht advies geven over welke supplementen een bewezen werking hebben en de beste keuze zijn.