Tips voor het besparen van energie

Tips voor het besparen van energie

Energie wordt alsmaar duurder. Of je nu gas en elektriciteit verbruikt. Daarom zoeken we steeds vaker naar manieren om te besparen op de energierekening. Het besparen van energie is niet alleen beter voor de portemonnee, maar het is ook een milieuvriendelijker. Hoe minder energie je verbruikt des te milieuvriendelijker het is. In onze blog geven we handige tips over hoe je het beste energie kunt besparen.

Eigen energie opwekken met behulp van zonnepanelen

Zelf energie opwekken is een goede methode om energie te besparen, want je hoeft geen elektriciteit die van windmolenparken of kolen-, en kerncentrales afkomstig is te gebruiken. Je kunt zelf stroom opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te plaatsen. Het is wel een forse investering, maar je kunt zonnepanelen ook binnen 7 tot 9 jaar weer terugverdienen. Terwijl je alleen nog maar groene stroom verbruikt en dus ook een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Andere voordelen van zonnepanelen zijn de eventuele subsidies die je kunt ontvangen, het belastingvoordeel dat je kunt behalen door als ondernemer de btw terug te vorderen en dat de waarde van de woning stijgt als je hebt verduurzaamd. 

Slimme thermostaten en zonneboilers

Een slimme thermostaat is een goede methode om op het verbruik van gas of elektriciteit te besparen, want het product kan namelijk op basis van jouw voorkeuren en instellingen heel eenvoudig bepalen of wel of niet verwarmd moet worden. Daarnaast kun je radiatoren ook op afstands in- en uitschakelen. Allemaal via een handige app die bij de slimme thermostaat hoort. Zo krijg je meer grip over het verbruik en staan radiatoren niet onnodig meer aan. Daarnaast zou je een elektrische boiler - als die aanwezig is - kunnen vervangen door een zonneboiler. Daarmee warm je water op met behulp van zonne energie in plaats van met elektriciteit. 

Vervang de lampen voor slimme lampen

Een andere methode om flink op de energierekening te besparen is door lampen te vervangen voor slimme lampen. Slimme lampen kun je met het internet verbinden en met behulp van een app bedienen. Je kunt bijvoorbeeld tijdschema’s instellen waarop lampen wel of niet mogen branden of je kunt deze uitbreiden met bewegingssensoren. Dan schakelen lampen alleen in als er beweging is en blijven ze niet onnodig branden als er niemand in een ruimte aanwezig is. Daarnaast kun je slimme lampen ook minder fel laten branden. Slimme lampen zijn ook zonder de functies een stuk goedkoper, omdat het Led-verlichting is. En Led-verlichting verbruikt veel minder energie dan de gloeilamp of een halogeen lamp. Slimme lampen kun je trouwens heel eenvoudig aanschaffen bij webwinkels zoals Media Markt

Nog een paar kleine tips

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om energie te besparen. Bijvoorbeeld door het huis te isoleren en kieren bij ramen en deuren te dichten en je kunt ook oudere apparaten, zoals verouderde televisies, wasmachines en koelkasten vervangen voor moderne apparatuur die veel minder stroom verbruiken. Een handige truc die al tientallen euro’s en kilowatts op jaar kunnen opleveren is door bijvoorbeeld de stekkers van telefoon- en laptop laders uit het stopcontact te halen wanneer je de apparaten niet oplaadt. En je kunt ook altijd gaan kijken naar voordelige energiecontracten. In ons artikel “Waar moet je op letten bij het vergelijken van energieprijzen” geven we handige tips en trucs over hoe je dit het beste kunt aanpakken.  

Gerelateerde bedrijven
MediaMarkt logo
MediaMarkt
51 beoordelingen
4,5
Recente blogartikelen
Het verschil tussen een mobiele airco en een split airco
Het verschil tussen een mobiele airco en een split airco 10-06-2024
Wat zijn de voordelen van een last minute vakantie?
Wat zijn de voordelen van een last minute vakantie? 07-06-2024
Lees meer blogs