Is een diesel auto kopen verstandig?

Is een diesel auto kopen verstandig?

De diesel auto is nog altijd een populaire keuze onder de automobilisten en dat is ook vrij logisch. Er kleven namelijk enorm voordelen aan een dieselauto. En ook nadelen! Daar moeten we dan eerlijk over zijn. Op het moment dat je nu een auto wilt kopen kun je een aantal keuzes maken. Kies je voor een auto met een benzine- of een dieselmotor of kies je toch voor een elektrische auto of een hybride auto? In onze blog vertellen we waarom je voor een dieselmotor zou kiezen en of het ook verstandig is om een diesel auto te kopen.

Auto met een dieselmotor gaat langer mee

De belangrijkste reden om een auto met een dieselmotor aan te schaffen is dat een dieselauto veel langer meegaat dan een auto met een benzinemotor. De motoren van een dieselauto zijn een stuk sterker en kunnen veel meer kilometers maken. Dat houdt ook in dat dergelijke wagens minder onderhoud nodig hebben. Dus ook op dit vlak kun je kosten besparen. De keerzijde van de medaille is dat dieselmotoren een stuk trager zijn dan auto’s die op benzine rijden. Dat merk je vooral bij het optrekken.

Diesel is een stuk goedkoper

Diesel is een stuk goedkoper dan benzine en voor veel automobilisten is het dus ook een belangrijke reden om toch voor een dieselauto te kiezen. Vooral wanneer je veel kilometers maakt. Vrijwel al het zakelijke verkeer rijdt in een auto met een dieselmotor. Niet alleen de prijs van een liter diesel is goedkoper dan die van een liter benzine, maar het verbruik ligt ook een stuk lager. Dus je kunt met een liter diesel meer kilometers maken dan met een liter benzine.

Minder CO² uitstoot

Een dieselauto stoot veel minder CO² uit en is dus milieuvriendelijkere dan een bezineauto. Een belangrijke reden om dus toch voor een diesel te kiezen. Zeker als je veel kilometers op jaarbasis maakt. Een lichtgewicht diesel is al interessant als je op jaarbasis meer dan 15.000 kilometer rijdt. Een nadeel is dat een dieselmotor wel meer fijnstof uitstoot. Om die reden zijn vaak oudere diesels niet meer toegestaan in steden met milieuzones. Denk dan aan steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Dieselmotor of elektrisch rijden?

Terwijl diesel een aantal jaren geleden nog het populairste vervoersmiddel in de zakelijke sector was, is op dit moment de elektrische auto het populairst. Elektrisch rijden is namelijk een stuk milieuvriendelijker en goedkoper. Toch kan een diesel nog altijd een betere keuze zijn, omdat je een dieselauto voor een spotprijs kunt kopen. Vooral occasions zijn vaak laag geprijsd en zo kun je voor een mooi bedrag wegrijden in een enorm luxueuze wagen.

De nadelen van een diesel auto

We hebben al een aantal nadelen benoemd. Een diesel auto is trager en stoot meer fijnstof uit dan een elektrische wagen of een benzineauto. Daarnaast zijn dieselauto’s in de regel ook een stuk zwaarder dan auto’s met een benzine- of een elektrische motor. Dat houdt in dat je voor een dieselauto ook meer motorrijtuigenbelasting betaalt. Wil je meer handige tips en trucs lezen over een auto aanschaffen? Lees dan ook ons artikel "Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?".

Categorieën
Autos Autos
Recente blogartikelen
Alles wat je wil weten over een overkapping met glazen wand
Alles wat je wil weten over een overkapping met glazen wand 29-09-2023
Welke game console heeft de beste games?
Welke game console heeft de beste games? 29-09-2023
Lees meer blogs