Is beleggen slim?

Is beleggen slim?

Je denkt erover na om te gaan beleggen en dat is in de basis een slimme keuze. Toch kunnen er ook genoeg redenen worden gegeven om het niet te doen. Maar laten we ons focussen op de positieve kant van het beleggen en wees jezelf bewust van de risico’s die er zijn. In onze blog vertellen we dan ook meer over of beleggen wel voor jou de juiste keuze is. Wil je meer weten over beleggen? Lees dan ook ons artikel “Beleggen; wat moet je weten?”.

Laat het geld voor je werken

Met beleggen kun je jouw vermogen voor je laten werken en je kunt dus flink wat geld verdienen als je ermee aan de slag gaat. Dat is niet alleen het uitgangspunt als je gaat beleggen, maar dan spreken we ook over de meest ideale situatie. Je hebt namelijk geen garanties dat je met beleggen ook flinke geldbedragen kunt verdienen. Sterker nog, je kunt ook je inleg voor een gedeelte of zelfs geheel verliezen! Dat is een groot nadeel van beleggen. Maar door weloverwogen beslissingen te nemen, je goed te laten voorlichten door bijvoorbeeld een beleggingsadviseur of door gebruik te maken van een vermogensbeheerder, kun je toch met een gerust hart beleggen.

Vermogen op de bank- of spaarrekening laten staan

Als je beleggen spannend vindt kun je er natuurlijk voor kiezen om het niet te doen en om het geld op een bank- of spaarrekening te laten staan. Maar dan snijd je jezelf toch behoorlijk in de vingers. Alleen al om het feit dat je met een vermogen van meer dan € 50.000,- meer belasting moet betalen. En dat is toch zonde van het vermogen dat je hebt. Nog zuurder is het wanneer je er ook zelf hard voor gewerkt hebt. Dus om het vermogen te investeren is dan ook de beste keuze die je kunt maken.

Als je denkt dat een spaarrekening een goed alternatief is, heb je het ook goed mis. Zeker met de lage rentes die er momenteel zijn. Dat houdt in dat je geld feitelijk alleen maar minder waard kan worden en dat je niet jaarlijks een mooi bedrag aan je vermogen kunt toevoegen. Daarnaast zijn er ook nog eens spaarrekeningen met een negatieve rente en dat houdt in dat hoe hoger het vermogen is des te meer geld je eigenlijk verliest. Dan kun je net zo goed het risico nemen met de kans op een vermeerdering van het vermogen.

Denk aan de toekomst

Beleggen is vooral slim als je naar de toekomst kijkt. Misschien wil je in de toekomst een huis kopen met een lage hypotheek of wil je juist dat je de educatie van je toekomstige kinderen kunt bekostigen. Of je wilt bijvoorbeeld een mooi geldbedrag waarmee je de AOW kunt aanvullen als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Allemaal legitieme redenen om serieus na te denken over beleggen. Met een goed beleggingsplan kun je namelijk een plan voor de lange termijn opstellen en met een redelijke zekerheid uitkijken naar een mooie en vooral financieel gezonde toekomst.

Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Heb jij al gehoord van Jotun verf?
Heb jij al gehoord van Jotun verf? 10-04-2024
Lees meer blogs