Investeren in crypto: wat moet je weten?

Investeren in crypto: wat moet je weten?

Sinds de coronacrisis stappen steeds meer Nederlanders in crypto. De kans is groot dat je wel iemand kent die over een aantal cryptomunten beschikt of misschien ben je zelf pas begonnen met investeren in de cryptokoers.

Beschik je nog niet over crypto, maar heb je wel interesse om geld te investeren in de BTC koers of een van de andere koersen? In dit artikel lees je meer over de basis van beleggen in cryptocurrency.

Wat is cryptocurrency precies?

Zo is het als eerst belangrijk om te weten wat crypto precies is voordat je er geld in gaat leggen. Alleen op die manier kun je uiteindelijk met de volle verstand beleggen in cryptomunten. Je kunt cryptocurrency het beste zien als digitaal geld dat je niet fysiek vast kunt pakken. Deze virtuele munten bestaan uit een unieke reeks van cijfers waar mensen een waarde aan hechten op basis van vraag en aanbod. Hoewel er vandaag de dag honderden verschillende soorten cryptomunten zijn, begon het allemaal met de Bitcoin. In januari 2009 werd de eerste BTC-transactie al gedaan.

De waarde van de munt op de BTC koers was bij de start verwaarloosbaar te noemen. Nu we meer dan 14 jaar verder zijn, kunnen we dat absoluut niet meer zeggen. Vandaag de dag heeft de Bitcoin meerdere records gehaald en is de cryptomunt op het moment van schrijven meer dan € 20.000 waard. Dit heeft allemaal te maken met vraag en aanbod, acceptatie van de munt, het beleid van de overheid, diverse updates, de aandacht in de (social) media en ga zo maar door. Naast investeren in Bitcoin heb je de keuze uit beleggen in altcoins, alternatieve coins naast de Bitcoin. Dat kan van alles zijn, zoals de Ripple koers of de Ethereum koers.

Voordelen van investeren in cryptocurrency

Door de coronacrisis en de nodige aandacht in de algemene media is crypto de laatste jaren ontzettend populair geworden. Dat is natuurlijk niet voor niets het geval. Een aantal voordelen van investeren in de BTC koers of Ripple koers zijn onder andere:

  • Bij crypto staat privacy centraal. Er is geen bank of andere financiële instelling aanwezig als tussenpartij.
  • Iedereen kan beginnen met beleggen in cryptocurrency, mits je je goed inleest in hoe of wat.
  • Je kunt, met de juiste kennis en ervaring, flink wat geld verdienen aan je investering op de BTC koers of een van de andere koersen.
  • Wereldwijde transacties worden binnen no time uitgevoerd op de cryptomarkt. 
  • Je hebt geen last van inflatie bij digitale valuta zoals de Bitcoin of XRP (Ripple).
  • De cryptomarkt is 24/7 en elke dag geopend, in tegenstelling tot de aandelenmarkt die slechts 5 dagen per week open is.

Tips voor beginners op de cryptomarkt

Uiteraard brengt beleggen in cryptocurrency ook risico's met zich mee. Zo is de waarde van bijvoorbeeld de BTC koers ontzettend volatiel wat wil zeggen dat je inleg de ene dag veel meer (of minder) waard kan zijn dan de andere dag. Houd je hoofd er daarom altijd bij en check de onderstaande tips die je kunnen helpen bij je avontuur op de cryptomarkt.

Goed inlezen in crypto, dan pas investeren

Om je kansen op de cryptomarkt zo groot mogelijk te maken, is het in ieder geval verstandig om je goed in te lezen voordat je geld inlegt. Wanneer je meer weet over een bepaalde cryptomunt, zoals over de geschiedenis en de kansen in de toekomst, is de kans groter dat je er geld mee kunt verdienen. Dit kost even tijd, maar je zult jezelf dankbaar zijn als je uiteindelijk meer kunt verdienen met je investering dan wanneer je je niet had ingelezen.

Spreid je kansen op de cryptomarkt

Zo min mogelijk geld verliezen? Dat doe je door je kansen te spreiden door op meerdere spreekwoordelijke paarden te wedden. Leg bijvoorbeeld niet alleen geld in op één cryptomunt, maar spreid je inleg en kies voor meerdere soorten. Wissel ook af met investeringen in bijvoorbeeld aandelen of een grondstof zodat je je kansen helemaal goed gespreid hebt. Mocht het een keer minder goed gaan op de cryptomarkt dan ben je niet in één keer je inleg kwijt.

Alleen investeren met geld dat je kunt missen

Wat je tot slot moet weten, is dat je alleen moet investeren met geld dat je eventueel zou kunnen missen. Denk aan spaargeld of een extraatje dat je verdiend hebt op werk of gekregen hebt. Juist omdat de cryptokoers zo volatiel is, kan het maar zo het geval zijn dat je inleg morgen een stuk minder waard is. Je profiteert hier pas op de langere termijn van. Daarom is het verstandig om alleen te investeren in de BTC koers of Ripple koers met geld dat je niet direct nodig hebt.

Categorieën
Cryptocurrencies Cryptocurrencies
Recente blogartikelen
De belangrijkste functies op een airco
De belangrijkste functies op een airco 15-07-2024
Hoe maak je de tuin veilig voor kinderen?
Hoe maak je de tuin veilig voor kinderen? 12-07-2024
Lees meer blogs