Ideeën voor een spatwand in de keuken

Ideeën voor een spatwand in de keuken

De keuken is een belangrijk onderdeel in huis en hier kun je lekkere maaltijden bereiden en eventueel ook lekker zitten. Zeker als je een leefkeuken laat installeren. Een keuken bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt een mooi aanrechtblad nodig, keukenkastjes en een keukenblok. Of een eiland als je voor een keuken met kookeiland kiest. En dan heb je ook nog een vloer nodig die niet alleen mooi, maar ook eenvoudig schoon te maken is. En wat denk je van apparaten, zoals een magnetron, een vaatwasser en een fornuis? Ja, er komt heel wat kijken bij een keuken. Zoals ook de keuzes die je kunt maken voor een spatwand. Daarom geven wij in onze blog een aantal ideeën voor een spatwand.

Waarom een spatwand?

Een spatwand geeft op de eerste plek de keuken extra sfeer. De spatwand is het deel achter het fornuis, de spoelbak en tussen het keukenblok en de keukenkastjes in. Je hebt een enorme keuze uit materialen en ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Een keuken zonder spatwand is geen optie, want de kale muur is niet alleen lelijk, maar ook niet bestendig tegen vocht, vuil en hitte. Vooral achter het fornuis heb je een goede en hittebestendige spatwand nodig.

Welke keuzes zijn er?

Je kunt het feitelijk zo gek niet bedenken of je kunt het als spatwand voor in de keuken gebruiken. Een moderne trend is om een spatwand van glas te kiezen. Verstevigt glas zorgt voor een mooie uitstraling van de keuken en door de weerspiegelingen kan een kleine keuken opeens veel groter lijken. Een voordeel is dat glas geen naden heeft en ook nog eens eenvoudig schoon te maken is. Zorg er wel voor dat je een goede aanbieder kiest om een spatwand van glas te laten maken, zoals Keukenglas. Een andere optie zijn tegels. De tegel is weer helemaal terug en dat is te danken aan de vele soorten en maten die je kunt kiezen. Evenals glas zijn tegels eenvoudig schoon te maken en hittebestendig. Een klein minpuntje is dat de voegen wel smerig kunnen worden als je deze niet regelmatig en goed reinigt. 

Houten spatwand in de landelijke keuken

In een landelijke keuken wil je het liefst een spatwand van hout, maar dit is een no go. Het zou theoretisch wel kunnen, maar dan moet het hout wel regelmatig worden behandeld zodat het vocht- en vuilbestendig is. Een houten spatwand achter een fornuis kan simpelweg niet, want hout is niet hittebestendig en het is zelfs gevaarlijk! Dan zou je de houten wand wel kunnen combineren met een mooie wand van RVS die je achter het fornuis plaatst. Een andere mooie optie is om voor een houtlook tegel te kiezen! Houtlook tegels zijn niet van echt hout te onderscheiden en geven de keuken een warme uitstraling. Maar je hebt de voordelen van een keramische tegel die je dus ook achter een fornuis of kookplaat zou kunnen plaatsen.

Kan ik de muur niet verven?

Je kunt kosten besparen door de muur van de keuken te verven en dat kan ook gewoon! Maar koop dan wel verf die eenvoudig af te nemen is. Een smerige muur wil je immers netjes houden en moet makkelijk zijn schoon te maken. Deze verfsoorten bestaan, maar zijn in de regel iets prijziger dan normale muurverf of latex. Daarnaast geven deze muren niet dezelfde gezellige sfeer als een mooie wand van tegels, RVS of glas.

Categorieën

Koken & tafelen Koken & tafelen

Gerelateerde bedrijven

Keukenglas logo
Keukenglas
2 beoordelingen
9,5

Recente blogartikelen

Hoe kom ik gewicht aan?
Hoe kom ik gewicht aan?
01-12-2022
Hoe val ik verantwoord af?
Hoe val ik verantwoord af?
30-11-2022
Lees meer blogs