Hoeveel moet ik per maand sparen?

Hoeveel moet ik per maand sparen?

Je wilt sparen en dat is ook een slimme keuze! Sparen is cruciaal, want er zijn immers genoeg redenen te verzinnen om geld voor opzij te zetten. Denk aan een grote aanschaf zoals een nieuwe auto, het verbouwen van een woning of geld dat je nodig hebt om je kinderen op latere leeftijd te laten studeren. Dus je besluit om een spaarrekening te openen, maar dan steekt de vraag de kop op hoeveel geld je per maand moet sparen. In onze blog vertellen we hier meer.

Hoeveel geld moet ik sparen?

Niks moet en alles mag. Dat is de eerste regel van sparen. Maar er is wel een duidelijk advies in hoeveel geld een gemiddeld huishouden in Nederland per maand moet sparen. Het Nibud zegt dat dit ongeveer 10% van het netto inkomen per maand is. Verdien je dus € 2.000 euro netto per maand? Dan spaar je daar € 200 euro van. Deze richtlijn is natuurlijk een mooie leidraad, maar voor veel mensen onmogelijk. Dus het tweede advies is om te sparen wat je kunt sparen.

Hoe weet ik wat ik kan sparen?

Om erachter te komen hoeveel geld je kunt sparen is het slim om een (digitaal) huishoudboekje te gebruiken. Dit kan al een simpele Excel sheet op je computer zijn. In het huishoudboekje staan je inkomsten en uitgaven voor de maand en je weet dus precies hoeveel geld er overblijft. Maar wees je er wel van bewust dat je altijd meer geld uitgeeft dan dat je denkt. Stel dat je € 2.000 euro verdient en € 1.000 euro vaste lasten hebt. Dan blijft er € 1.000 over. Maar je moet nog boodschappen doen, tanken en je gaat bijvoorbeeld een keertje uit eten. Het is dus realistischer om te zeggen dat je van die € 1.000 euro € 100 tot € 200 euro kunt sparen en dat de rest op gaat aan andere uitgaven.

Gericht sparen

Een andere methode is om gericht te sparen en dit is vrij simpel te doen. Als je ook de middelen hebt om geld apart te zetten. Stel dat je over 5 jaar een gloednieuwe auto wilt kopen en je weet dat de auto die je wilt gaan kopen ongeveer € 35.000 kost. Dan maak je dus een rekensom over hoeveel je per maand opzij moet zetten om tot dat doel te komen. In dit specifieke voorbeeld deel je € 35.000 euro door 5 jaren en vervolgens deel je dat bedrag door 12 maanden. Dan weet je precies hoeveel geld je per maand aan de kant moet zetten. In dit specifieke geval is dat € 583,33 euro.

Een nadeel van sparen

Er kleeft een groot nadeel aan sparen vast en dit nadeel noemen we de belastingdienst. Als je een eigen vermogen van meer dan € 50.560 euro hebt, moet je extra belasting betalen. De zogenaamde vermogensbelasting. Voor huishoudens bestaande uit minimaal twee personen ligt deze drempel op een bedrag van € 100.300 euro. Je doet er dus slim aan om tot dit bedrag te sparen en het overige geld op een andere manier in te zetten. Door bijvoorbeeld te investeren in goud om om te beleggen. Wil je meer weten over sparen? Lees dan ook ons artikel “Geld sparen; tips en trucs.”.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs