Hoe werkt geld lenen?

Hoe werkt geld lenen?

Wist je dat ongeveer 20% van de huishoudens in Nederland een lening heeft? Dat klinkt fors en dat is het ook. Maar het is ook logisch dat er zoveel leningen zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een telefoonabonnement met toestel afsluit, ga je feitelijk een lening aan, omdat je het toestel ook weer in delen afbetaald. Geld lenen is een mooie optie om snel over geld te beschikken en de aankopen die je wil te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing, een auto of je leent geld om een studie te financieren. Hoe werkt geld lenen en waar moet je op letten? In onze blog vertellen we er meer over.

Geld lenen

Geld leen je bij een bank of een kredietverstrekker en je kunt kiezen uit verschillende constructies. De meest voorkomende leningen zijn een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is een bedrag dat je krijgt gestort en dat je maandelijks moet afbetalen. Over een afgesproken periode van enkele jaren. Hier betaal je natuurlijk ook rente over. Dat is bij een doorlopend krediet niet anders, maar het grote verschil is dat je het geld dat je aflost ook weer kunt opnemen. Doorgaans duurt een doorlopend krediet korter en moet het bedrag binnen 3 jaar weer volledig zijn afgelost.

Lening aanvragen

Als je geld wil lenen moet je een aanvraag indienen bij een bank of een kredietverstrekker en doorgaans gaat dit via de website of via het kantoor van de bank. Je geeft alleen hoeveel geld je wil lenen, binnen hoeveel jaar je de lening weer wil aflossen en je vult ook alle persoonlijke gegevens in. Ook zaken, zoals je huwelijke staat, woonsituatie en je dienstverband. Deze gegevens worden door de bank of kredietverstrekker getoetst bij het BKR in Tiel en bij een positieve uitkomst krijg je een goedkeuring om het leencontract te ondertekenen. Na het tekenen van het contract kun je het geld binnen enkele werkdagen op je rekening verwachten.

Goed- of afkeuring

Een goed- of afkeuring van een leenaanvraag is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De inkomsten en het soort dienstverband spelen een belangrijke rol hierin, maar ook openstaande leningen en schulden hebben invloed op de goed- of afkeuring. Heb je een negatieve BKR registratie? Dan is het in de regel onmogelijk om geld te lenen. Een negatieve registratie krijg je alleen wanneer je bijvoorbeeld termijnen van een lopende lening of schuld niet of slechts gedeeltelijk aflost. Een positieve registratie is geen garantie dat je ook goedkeuring krijgt, want als het niet verantwoord is om een lening te verstrekken zal de bank of kredietverstrekker de aanvraag ook afwijzen. Hier wordt vooral gekeken naar het soort dienstverband, de vaste lasten die je maandelijks hebt en de inkomsten.

Snel wat ruimte nodig

Heb je snel wat ruimte nodig, omdat bijvoorbeeld de koelkast defect raakt of als er onverwachts een dikke rekening op de mat ligt. Veel mensen hebben dat wel eens meegemaakt en dan heb je even snel wat extra geld nodig. Een flitskrediet zou dan een perfecte oplossing zijn, omdat deze kredieten vaak klein zijn en ook binnen enkele weken weer moeten worden terugbetaald. Bij flitskredieten is het wel belangrijk dat je zaken doet met een betrouwbare partij, zoals Saldodipje. Wil je meer weten over geld lenen? Lees dan ook ons artikel “Geld lenen; hoe werkt het?”.

Categorieën
Geld lenen Geld lenen
Gerelateerde bedrijven
Saldodipje logo
Saldodipje
11 beoordelingen
5
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs