Hoe werkt een zakelijke lening?

Hoe werkt een zakelijke lening?

Moet je als organisatie forse investeringen doen of heb je geld nodig om met een bedrijf te starten? Dan zijn er verschillende manieren om aan geld te komen. Je kunt investeringen doen met de winst die je draait of je spaart geld om uiteindelijk met je onderneming te beginnen. Andere methoden zijn om op zoek te gaan naar investeerders via crowdfunding of je sluit een zakelijke lening af. Maar hoe werkt een zakelijke lening, wat heb je nodig om een zakelijke lening af te sluiten en is het ook slim om te doen? In onze blog vertellen we er meer over.

Op zoek naar een kredietverstrekker of bank

Voor bestaande ondernemers kun je direct beginnen met het vergelijken van de leningen die kredietverstrekkers en banken aanbieden, maar als startende ondernemer is het vooral belangrijk om eerst je businessplan op orde te hebben. Dan weet je ook precies hoeveel geld je nodig hebt om met je onderneming te beginnen. Daarnaast is het ondernemingsplan vaak ook een voorwaarde van een kredietverstrekker of een bank. Ze moeten immers een goed beeld hebben van de beoogde winst om te kunnen beoordelen of het verantwoord is dat ze een krediet aan jouw onderneming verstrekken. Bestaande bedrijven moeten juist jaarcijfers kunnen overhandigen of ze moeten inzage geven in de mutaties op de zakelijke bankrekening.

Uiteenlopende eisen en voorwaarden

Iedere kredietverstrekker en bank hanteren verschillende eisen en stellen verschillende voorwaarden. Dat maakt het ook bij de ene instelling makkelijker om een zakelijke lening af te sluiten dan bij de ander. Houdt er wel rekening mee dat je vaak als onderneming voordat gemak meer geld kwijt bent. Geld lenen kost immers geld en deze kosten kunnen terugkomen in de vorm van een hogere rente die je over het geleende bedrag moet betalen. Of extra servicekosten die je maandelijks moet betalen. De eisen die gesteld worden kunnen te maken hebben met het overhandigen van een sluitend ondernemingsplan, het presteren van jaarcijfers en inzage geven in de zakelijke bankrekening van jouw onderneming. Andere voorwaarden die vaker voorkomen zijn dat de onderneming meer dan € 50.000,- omzet op jaarbasis moet boeken of dat het bedrijf langer dan 2 jaar staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Na goedkeuring

Als je goedkeuring krijt en de overeenkomst voor een zakelijke lening hebt ondertekend, heb je het bedrag vaak binnen een werkdag tot enkele werkdag op de zakelijke rekening staan. In de regel beginnen zakelijke leningen bij bedragen van € 30.000,- euro en deze leningen kunnen soms oplopen tot wel € 250.000,-. Afhankelijk van waar je het geld voor nodig hebt. Voor het bestellen van een bedrijfswagen ben je immers minder geld kwijt dan wanneer je een complete inventaris moet aanleggen. Vervolgens betaal je het bedrag maandelijks terug over de periode die is afgesproken. Dit kan op een korte termijn van enkele maanden tot zelfs 5 jaar zijn. Houdt er ook rekening mee dat je maandelijks rente betaalt over het geleende bedrag. Check goed per kredietverstrekker en bank met welke rentes je te maken hebt voordat je een overeenkomst tekent en vergelijk ook de verschillende leningen die je kunt afsluiten. Hier valt wel wat voordeel te behalen. Wil je meer weten over zakelijk lening? Lees dan ook ons artikel “Zakelijk lenen; wat zijn mijn opties?”.

Categorieën
Bedrijfsleningen Bedrijfsleningen
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs