Hoe je het beste spareribs kunt barbecueën

Hoe je het beste spareribs kunt barbecueën

Barbecueën is nog altijd razend populair en het wordt alsmaar populairder. Het is heerlijk om op een mooie zonnige dag de barbecue aan te steken en een heerlijk stuk vlees of andere lekkere gerechten klaar te maken. Via websites, zoals barbecue.nl kun je heel eenvoudig menu’s bestellen. Je kunt zelfs een compleet verzorgde barbecue regelen als je geen barbecue hebt of achteraf niet uren in de keuken wilt doorbrengen om alles schoon te maken. Maar als je zelf een stuk vlees zoals spareribs haalt, is het wel goed om te weten hoe je deze het beste kunt klaarmaken. In onze blog vertellen we dan ook hoe je het beste spareribs kunt klaarmaken.

Wat zijn spareribs?

Spareribs zijn afkomstig van het varken en vergis je niet, want er zijn heel veel verschillende soorten spareribs verkrijgbaar. Als je bij de slager om spareribs vraagt krijg je vrijwel altijd de zogenaamde baby ribs die van het varken afkomstig zijn. Je zou de slager ook kunnen vragen om advies. De ribs die wij vaker eten zijn neutraal van smaak en moeten met een goede rub of een marinade smaakvol worden gemaakt terwijl bepaalde soorten spareribs smaakvoller zijn en weinig tot geen saus nodig hebben. 

Het stuk vlees op de snijplank

Je hebt mooie ribs bij de slager opgehaald en je begint natuurlijk met de nodige voorbereidingen. Spareribs kun je het beste afspoelen onder de kraan om losse stukjes vlees, botten en splinters te verwijderen. Vervolgens droog je ze met een schone doek of met stevig keukenrolpapier. Wanneer het vlies nog aanwezig is moet je dit ook verwijderen, want dat is niet lekker. Ook losse stukken vlees en vet kun je het beste afsnijden, want het verbrandt wanneer je gaat grillen en dat komt de smaak niet ten goede.

Hoeveel tijd heb je nodig om spareribs te barbecueën?

Het is tijd om de barbecue aan te steken en de grote vraag is natuurlijk hoe lang je bezig bent met het klaarmaken van de maaltijd. Een echte barbecueër zal spareribs nimmer voorkoken of voorgaren en dat houdt in dat je zeker een dag bezig bent om goede ribs op tafel neer te kunnen zetten. De truc is om spareribs in drie uur gaar te grillen en om ze vervolgens af te grillen. Het klinkt heel simpel, maar dat is het niet! Een verkeerde bereiding kan ervoor zorgen dat de smaak niet lekker is, het vlees te stevig en/of te droog is. Goede spareribs zijn mals en zo gaar dat het vlees haast van het bot valt.

De juiste stappen

Zoek allereerst een recept op met een rub en een saus die bij je smaak passen. Je kunt gaan voor een pittige, zoete of zoetpittige sparerib, maar er zijn natuurlijk veel meer smaken te bedenken. Het is inder geval belangrijk om een sparerib indirect te grillen en dat doe je door de barbecue in twee grill zones in te delen. Met aan de ene zijde de kooltjes en aan de andere zijde aluminium bakjes. Zorg ervoor dat de barbecue een constante temperatuur heeft van tussen de 100 en 150 graden celsius. Je hebt ook een barbecue met regelbare luchtopeningen nodig om tot het beste resultaat te kunnen komen.

Je legt de spareribs eerst op het gedeelte met de druipbakjes en je laat ze circa 3 uur garen. Je hoeft ze niet te keren, maar na 90 minuten kun je ze het beste in aluminiumfolie inpakken en terugplaatsen. Wacht dan nog even 30 tot 60 minuten om ze vervolgens op de gril te plaatsen en af te grillen. Je kunt ze dan eventueel nog insmeren met een heerlijke marinade of saus die je hebt gemaakt. Nu ben je er helemaal klaar voor om te genieten van heerlijke en malse spareribs!

Gerelateerde bedrijven
Barbecue.nl logo
Barbecue.nl
2 beoordelingen
9,5
Recente blogartikelen
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau 01-12-2023
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen 21-11-2023
Lees meer blogs