Hoe je het beste een wasmachine kunt vervoeren

Hoe je het beste een wasmachine kunt vervoeren

Je gaat verhuizen en dan ben je druk met inpakken, dozen sjouwen en meubilair verplaatsen. Elektrische apparaten, zoals de televisie, koelkast en de wasmachine moeten natuurlijk ook mee. Een televisie vervoeren is een fluitje van een cent en een koelkast kun je ook nog wel eenvoudig verplaatsen zolang je het apparaat maar rechtop vervoerd. Een wasmachine vraagt om een iets andere aanpak, want je kunt het witgoed apparaat niet zomaar vervoeren. In dit blog vertellen we hoe je het beste een wasmachine van punt A naar punt B brengt.

Zorg dat de wasmachine leeg is

Het klinkt vrij logisch dat je de wasmachine het beste kunt vervoeren als die leeg is, maar met leeg bedoelen wij ook dat er geen water meer in de machine aanwezig is. Veel mensen krijgen te maken met het restwater dat in de machine is blijven zitten en dat is allereerst vervelend, omdat het dan een kliederboel wordt. Maar het  kan ook gevaarlijk zijn! Je kunt makkelijk uitglijden als je bijvoorbeeld vinyl of laminaat hebt liggen en dat wil je niet als je een zware machine aan het tillen bent. Zeker niet als je ook nog eens een trap af moet. Na de laatste wasbeurt en voor het verhuizen kun je de wasmachine het beste nog even aanzetten op een speciaal programma om het restwater goed af te pompen.

Plaats de transportbouten terug

Bij de levering van de wasmachine heeft de bezorger van bijvoorbeeld de Media Markt aangegeven dat de transportbouten zijn verwijderd. Deze bouten houden de trommel van de machine op zijn plaats en dat is noodzakelijk om schade aan de machine te voorkomen. Een wasmachine die zonder transportbouten wordt vervoerd kun je binnen een afzienbare tijd naar de stort brengen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Voordat je gaat sjouwen is het dus belangrijk om deze transportbouten terug te plaatsen. Hier heb je een goede en passende moersleutel voor nodig en natuurlijk de transportbouten die je (als het goed is) hebt bewaard.

Deskundig afkoppelen

De afvoer trek je uit de afvoerpijp en de waterslang haal je van de kraan af. Zorg er wel voor dat de kraan volledig is dichtgedraaid om een zwembad te voorkomen. Uiteraard moet ook de stekker uit het stopcontact worden gehaald, maar in veel gevallen is een wasmachine aangesloten op de zogenaamde trekschakelaar. De drie aders geel, blauw en rood zijn met de contactpunten van de trekschakelaar verbonden en deze moet je dus met een schroevendraaier loskoppelen en verwijderen. Let op! Sluit eerst de stroom af voordat je met een trekschakelaar aan de slag gaat!

Gebruik zoveel mogelijk een steekwagen

Een wasmachine is enorm zwaar en er zijn machines die gemiddeld tussen de 80 en 100 kilo wegen. Het beste kun je een wasmachine met meerdere mensen verplaatsen en vervoeren en gebruik ook een stevige steekwagen waar dat mogelijk is. Bij het naar beneden tillen is het handig om een derde persoon te gebruiken. Hij of zij kan met een stevig touw de wasmachine controleren en een deel van het gewicht tillen terwijl twee mensen de wasmachine naar beneden sjouwen. Zorg er altijd voor dat de persoon met de meeste kracht onderaan loopt en dat hij of zij de wasmachine boven zich uittilt. Dan is het sjouwen van een wasmachine een fluitje van een cent.

 

Recente blogartikelen
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping 25-11-2024
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Lees meer blogs