Handige tips en trucs voor het isoleren van je woning

Handige tips en trucs voor het isoleren van je woning

Wil je weten hoe je jouw huis kunt verduurzamen? Dan kun je het beste ons artikel lezen waarin we meer vertellen over de mogelijkheden die je hebt. Een van de mogelijkheden die we in het artikel bespreken is het isoleren van je woning. Maar hoe pak je dat aan en waarom is het een verduurzamende oplossing? In onze blog geven we handige tips en trucs over het isoleren van je woning.

De schil van de woning isoleren

De schil van de woning isoleren houdt in dat je de vloeren, de muren en het dak gaat isoleren. Kou en vocht kunnen via de kruipruimte naar binnen komen, terwijl ook niet goed geïsoleerde muren en daken ervoor zorgen dat de warmte kan ontsnappen. En dat in de zomer de warme lucht van buitenaf naar binnen komt. Met als resultaat;

-Hoge stookkosten om het aangenaam warm te hebben
- Meer gasverbruik en dus een hogere CO²-uitstoot
- In de zomer is het enorm warm in huis

Met het isoleren van je woning tackel je die problemen. Je bespaart niet alleen flink wat geld op je energierekening, maar je draagt ook bij aan een beter milieu.

In welke volgorde isoleren?

Nu vraag je jezelf af hoe je begint met isoleren en de juiste volgorde is dat je begint met de vloer en dan doorpakt met het isoleren van de muren en tot slot het dak. Bij muurisolatie spreken we niet alleen over het isoleren van bijvoorbeeld de spouwmuren of binnenwanden, maar ook over het vervangen van het glas in de kozijnen voor hr++ of hr+++ glas. Waarom deze volgorde zo belangrijk is heeft te maken met vocht. Vocht en kou komen via de kruipruimte de woning binnen en als dan de muren en het dak al geïsoleerd zijn, kan vocht niet meer ontsnappen. Met als gevolg vochtophoping, lelijke plekken op muren en plafonds en je krijgt last van schimmelvorming. Wat uiteraard niet alleen vies is, maar ook slecht is voor je gezondheid.

Welk isolatiemateriaal je moet gebruiken

Het isoleren van een woning doe je met isolatiemateriaal en er zijn verschillende soorten isolatiematerialen waarmee je een woning kunt isoleren. Niet ieder materiaal is ook de beste keuze en de keuze die je maakt laat je voor een deel afhangen van of het materiaal ook voor de isolatie-klus geschikt is, het beschikbare budget en wat de Lambda-waarde is. De Lambda-waarde geeft namelijk aan hoe hoog de isolatiewaarde is en hoe hoger de waarde, des te beter het materiaal isoleert. De keuze is overigens ook voor een groot deel afhankelijk van of het materiaal ook goed en eenvoudig aan te brengen is. Een dak aan de kan bijvoorbeeld aan de binnenkant prima met platen van EPS of XPS, glaswol en steenwol geïsoleerd worden, maar spouwmuren kun je doorgaans alleen isoleren met een isolatiemateriaal dat in de muren kan worden gespoten, zoals EPS-parels of PUR-schuim. Waar je ook op kunt letten is hoe duurzaam het isolatiemateriaal is. Glas- en steenwol hebben bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde, zijn milieuvriendelijk en behouden heel lang hun kracht. Terwijl PUR-schuim schadelijk is voor het milieu en minder duurzaam is. Het materiaal geeft ook een ammoniak-geur af die na het aanbrengen nog dagen in en rondom de woning te ruiken is.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs