Een fiets collectief of conventioneel verzekeren?

Een fiets collectief of conventioneel verzekeren?

Je hebt een fiets gekocht en je bent enorm enthousiast. Een fiets geeft enorm veel vrijheid terwijl je ook tijdens je fietstocht van de omgeving en het lekkere weer kunt genieten. Toch geeft een fiets ook stof tot nadenken, want je nieuwe aanwinst kan gestolen worden of kapot gaan. Daarom is het belangrijk om je fiets te verzekeren. Maar kies je dan voor een collectieve of een conventionele verzekering? In onze blog vertellen we er niet alleen meer over, maar benoemen we zowel de voor- als nadelen.

Waarom een fietsverzekering?

Fietsen worden alsmaar duurder. Zeker met de stijgende populariteit van de elektrische fiets. Op jaarbasis worden er in Nederland meer dan een half miljoen fietsen gestolen terwijl de fiets ook kapot kan gaan. Kapotte kettingen, lekke banden en defecte remmen komen vaker voor dan dat je denkt. Het vervangen en repareren van een fiets kan vrij prijzig zijn en daarom is het verstandig om een fiets te verzekeren. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen en soms torenhoge kosten te staan als je fiets gestolen is of gerepareerd moet worden.

Collectief vs. conventioneel verzekeren

Een fietsverzekering kun je bij verschillende maatschappijen, zoals Kingpolis afsluiten. Zoals bij iedere andere verzekering betaal je op basis van de waarde van een fiets een premie per maand. De hoogte van de premie is ook afhankelijk van wat je wel en niet laat verzekeren. Daarnaast heb je bij verschillende aanbieders ook de kans om een fiets collectief te verzekeren. Bij een collectieve verzekering betaal je geen premie per maand, maar betaal je een bedrag met een maximaal bedrag op basis van de claims die het collectief in de maand daarvoor hebben ingediend. Zijn er geen claims door het collectief ingediend? Dan betaal je die maand ook niets!

Welke soort verzekering is beter?

Je kunt feitelijk geen verkeerde keuze maken of je jouw fiets collectief of conventioneel laat verzekeren, want beiden verzekeringen zijn interessant en kunnen voordelig zijn. Zo heb je al een conventionele verzekering voor een paar euro per maand terwijl een collectieve verzekering op basis van de waarde van de fiets wordt bepaald. Het maximale bedrag per maand dat je moet betalen wanneer het collectief claims indienen varieert van enkele tot tientallen euro’s per maand, maar ook niet meer dan dat. Een groot verschil is wel dat je bij een conventionele verzekering altijd weet wat je per maand moet betalen en dat je bij een collectieve verzekering de maandelijkse bijdrage verschilt. 

Welke soort verzekering heeft een betere dekking?

Een conventionele verzekering kun je zelf samenstellen op basis van wat je wel of niet wilt verzekeren. Wil je bijvoorbeeld verzekerd zijn bij diefstal of wil je vervangend vervoer als je fiets gerepareerd moet worden? En wil je ook veilig thuis worden gebracht als je in the middle of nowhere met een defecte fiets staat? Bij een collectieve verzekering heb je simpelweg een vast pakket waar je weinig keuze in hebt. Je kunt wel collectieve verzekeringen vergelijken om te bepalen welke aanbieder de meest complete dekking voor het beste bedrag biedt.

Gerelateerde bedrijven
Kingpolis logo
Kingpolis
9 beoordelingen
4,9
Recente blogartikelen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen 20-02-2024
Wat is HDR?
Wat is HDR? 19-02-2024
Lees meer blogs