Dit zijn de belangrijkste vitamines voor je lichaam

Dit zijn de belangrijkste vitamines voor je lichaam

Het menselijk lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Dan spreken we niet alleen over dat je goed kunt bewegen, maar ook over de bloedcirculatie en het cognitieve vermogen. Bij een tekort aan vitamines en mineralen kun je lichamelijke en zelfs psychische klachten ontwikkelen. Des te belangrijker is het om vitamines tot je te nemen. Maar wat zijn de belangrijkste vitamines voor je lichaam en hoe zorg je ervoor dat je ze voldoende binnenkrijgt?

Welke vitamines zijn de belangrijkste voor je lichaam?

Er zijn een aantal vitamines die ontzettend belangrijk zijn voor je lichaam. Vitamine A zorgt bijvoorbeeld voor een goede werking van het afweer- en het immuunsysteem. De kans op ziekte is dus kleiner wanneer je genoeg vitamine A tot je neemt. Daarnaast zorgt de vitamine ook voor gezond tandvlees, sterke tanden en sterk haar.

Vitamine B12 is vrijwel net zo belangrijk en deze vitamine zet de koolhydraten uit eten om in energie. Ook helpt vitamine B12 bij een goede spijsvertering. Een tekort aan vitamine B12 resulteert vaak in oververmoeidheid.

Vitamine B6 heb je nodig voor een goede mentale gezondheid. De vitamine is goed voor de hersenstofwisseling en het ondersteunt ook het verteringssysteem. Vitamine B6 zorgt er ook voor dat ijzer goed door het lichaam wordt opgenomen.

Vitamine C en D

En dan nog de twee bekendste vitamines. Vitamine D en C. Vitamine C is bij uitstek de belangrijkste vitamine voor ons immuunsysteem. Het helpt afvalstoffen afbreken en afvoeren terwijl je ook een stuk fitter en gezonder voelt wanneer je lichaam voldoende vitamine C heeft. Een tekort aan vitamine C kan zelfs resulteren in psychische klachten of zelfs een depressie. Vitamine D wordt ook wel de vitamine van de zon genoemd en 5 minuten zonlicht zorgt er al voor dat je lichaam voldoende vitamine D krijgt. Vitamine D helpt vooral bij het opnemen van calcium.

Gezonde levensstijl toepassen

De grote vraag is natuurlijk hoe je ervoor zorgt dat het lichaam de vitamines en mineralen binnenkrijgt dat het ook nodig heeft en de oplossing is heel simpel. Een gezonde levensstijl! Dat inhoudt dat je gevarieerd en gezond moet eten, regelmatig moet bewegen en een goede nachtrust moet hebben. Deze drie factoren zorgen gezamenlijk voor een gezond en fit lichaam en dat je ook geen tekort aan vitamines en mineralen krijgt. Wil je meer tips voor een gezondere levensstijl? Lees dan ook ons artikel.

Wanneer er sprake is van een tekort

Voel je jezelf niet lekker, niet fit of weet je van jezelf dat je niet gezond en gevarieerd genoeg eet? Dan kan er sprake zijn van een vitaminetekort en wanneer je dit zeker wil weten is het advies om de huisarts te bellen. Met het uitvoeren van een bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van een vitaminetekort. Bij een vitaminetekort kan een huisarts medicatie voorschrijven en supplementen aanprijzen. Met supplementen kun je vaak het niveau aan vitamines en mineralen weer op orde brengen. In extremis heb je injecties nodig wanneer er sprake is van een zeer ernstige vitaminetekort.

Recente blogartikelen
Wat is het verschil tussen een all inclusive en een ultra all inclusive vakantie?
Wat is het verschil tussen een all inclusive en een ultra all inclusive vakantie? 14-05-2024
De beste vakantiebestemmingen in de buurt van Nederland
De beste vakantiebestemmingen in de buurt van Nederland 13-05-2024
Lees meer blogs