Dit wil je weten over intermittent fasting

Dit wil je weten over intermittent fasting

In ons artikel “Fit het nieuwe jaar in: handige tips en ideeën” geven we handige tips over hoe je gezond en fit kan worden en blijven. Het is geen geheim dat veel mensen aan de start van het nieuwe jaar nadenken over om het roer eens om te gooien. Door bijvoorbeeld meer te gaan sporten of om een gezonde levensstijl te hanteren. Daarnaast wil iedereen graag van de overtollige kilo’s af. Zeker na de feestdagen, waarbij er volop gegeten en gedronken wordt. Een van de methodes om gewicht te verliezen is intermittent fasting, maar wat is het en hoe effectief is het?

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is feitelijk niets meer of minder dan periodiek vasten. Door te vasten krijg je minder calorieën binnen met als resultaat dat je gewicht verliest. Dit dieet legt de nadruk op wanneer je eet in plaats van wat je eet. In principe mag je dus ook alles eten als je aan intermittent fasting doet, wat het dieet ook heel aantrekkelijk maakt. Je hoeft namelijk geen calorieën te tellen of meer rekening te houden met bepaalde voedingsstoffen die in het eten zijn verwerkt. Een voordeel is dat je tijdens het vasten gewoon mag drinken, maar dan wel dranken zonder calorieën, zoals water, koffie en thee (zonder melk en suiker).

Hoe werkt intermittent fasting?

Intermittent fasting werkt relatief simpel en er zijn meerdere variaties. Deze variaties geven de periodes weer waarin je mag eten en wanneer je moet vasten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode waarin je mag eten en drinken. Je hebt bijvoorbeeld het 16/8-schema, het 5:2-schema en het 24-uurs schema.

Het 16/8-schema is veruit het populairst, omdat dit ook goed te combineren is met je dagelijkse patroon. Hierbij geldt dat je 16 uur lang moet vasten en 8 uur lang mag eten. Op het moment dat je dus in de avond begint met vasten, mag je de volgende dag rond de lunchtijd weer eten. Tot en met het avondeten. Dit schema zit het normale patroon dus het minst in de weg.

Het 5-2 schema is iets intensiever en ook moeilijk te volgen. Toch is het ook een populaire keuze bij veel mensen die aan intermittent fasting doen. Hierbij vast je 2 dagen in de week, maar niet volledig. Je mag op deze dagen eten en drinken, maar je moet opletten dat je niet te veel calorieën binnenkrijgt. Voor mannen geldt een maximale calorie inname van 600 kcal en voor vrouwen 500 kcal.

Het 24 uurs schema spreekt redelijk voor zich. Het is de bedoeling dat je dus 24 uur niets eet of drinkt. En dat het liefste 2 keer in de week. Ondanks dat dit schema zeer effectief is, is het niet het populairste schema om te volgen. Puur vanwege het feit dat 24 uur vasten moeilijk is en ook iets met je lichaam doet. Zeker als je een normaal leefpatroon hebt, waarbij je werkt, het huishouden doet en sport. Een ander nadeel is dat de vastendagen elkaar niet mogen opvolgen en dus verspreid moeten worden.

Categorieën
Afvallen Afvallen
Recente blogartikelen
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping 25-11-2024
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Lees meer blogs