De beste locaties om carnaval te vieren

De beste locaties om carnaval te vieren

Carnaval is één van de grootste feestvieringen in Nederland. Het vindt plaats in februari en maart. Maar carnaval wordt niet alleen in ons land gevierd, ook in andere Europese landen en zelfs op de Caraïben wordt carnaval gevierd. Het vrolijke en kleurrijke feest is ontzettend bekend en vooral populair. En iedereen kan lekker gek doen en plezier hebben. Het carnaval is ontstaan uit de christelijke traditie op zondag, maandag en dinsdag en hierna volgt een vastentijd van 40 dagen. Op Aswoensdag wordt het feest afgesloten. Het feest is in Nederland van oudsher een katholiek feest en om deze reden wordt het feest ook meestal gevierd waar de meeste katholieken wonen. Er zijn dus verschillende plaatsen waar je carnaval kan vieren. Maar waar ga je heen? Wij hebben we in ons blog een lijst voor je gemaakt van de beste locaties om carnaval te vieren.

Noord-Brabant; dé plek om carnaval te vieren

Noord-Brabant is de grootste carnavals provincie van Nederland. De namen van de dorpen en steden in Noord-Brabant veranderen in de carnavalsperiode. Enkele voorbeelden zijn Oeteldonk (Den Bosch), Kruikenstad (Tilburg), Kielegat (Breda) en Lampegat (Eindhoven). Je hebt er Kuukse Elfkroegentocht, waar je een tocht maakt naar elf verschillende kroegen en hier geniet van een lekker drankje. In Noord-Brabant kun je lekker genieten van worstenbroodjes, een lekker visje, de traditionele Tilburgse koffielikeur Schrobbelèr of bijvoorbeeld een Brabantse koffietafel. De Brabantse koffietafel zou zijn ontstaan na 1900 en is gebaseerd op een maaltijd die opgediend werd aan de buren nadat er een varken was geslacht.

Limburg; carnaval in het zuiden

Limburg is na Noord-Brabant de provincie om te zijn om carnaval te vieren. In Limburg wordt carnaval ook wel Vasteloavend genoemd. Deze naam is afgeleid van de avond voor aanvang van de vastentijd. Meestrech (Maastricht) is de meest bekende carnavalsstad in Limburg. In Maastricht kun je genieten van een driedaags straatcarnaval en de Bónte Störm-optocht waarbij het verklede volk een optocht brengt. Dit onder begeleiding van verschillende dweilorkesten en dansende mensen die genieten van het carnavalsfeest. Het Maastrichtse carnaval vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw.

Andere provincies

Ook in andere provincies wordt carnaval gevierd. Dit vooral in de plaatsen waar van oudsher katholieken wonen. In Zeeland zijn diverse katholieke dorpen en in Zeeuws-Vlaanderen wordt hier carnaval gevierd. Je kan gaan genieten van lekkere Zeeuwse Bolussen of een lekker visje. In Gelderland kun je naar Nijmegen, Arnhem en Doetinchem. In Overijssel (Twente) wordt carnaval in Enschede gevierd maar ook in Boeskoolstad (Oldenzaal). Maar ook in Drenthe, Flevoland, Groningen, Friesland, Utrecht en Noord- en Zuid Holland wordt carnaval uitbundig gevierd. In Kloosterburen, in de provincie Groningen, vind je de meest Noordelijke optocht van Nederland.

Carnaval in andere landen

Als je uitgekeken bent op carnaval in Nederland, dan kan je ook altijd nog naar het buitenland. Ook buiten Nederland wordt carnaval gevierd. In Duitsland vieren ze in het katholieke Rijnland ook erg uitbundig het carnaval. Hier komt de Rijnlandse carnavalsviering vandaan. Ook onze zuidelijke buren in België vieren carnaval. Op de Caraïben wordt vaak in de zomer carnaval gevierd. Er zijn mooie optochten, begeleid door muziek en dansende mensen in outfits met kleurrijke veren. Dit wordt ook wel het Zomercarnaval gevierd en in Rotterdam wordt elk jaar in de zomer het grootste Zomercarnaval van Nederland gevierd.

Wil je meer tips met betrekking tot carnaval of wil je meer over het feest weten? Lees dan ook ons artikel.

Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs