Beleggen; belangrijke begrippen uitgelegd

Beleggen; belangrijke begrippen uitgelegd

Beleggen is een bijzondere tak van sport, maar tegenwoordig kan iedereen beleggen. Je hoeft er geen kaas van hebben gegeten, want je kunt bijvoorbeeld bij een bank of een vermogensbeheerder aankloppen om met jouw spaargeld de markt op te gaan. Met als doel om natuurlijk het geld voor je te laten werken. Met andere woorden; je vermogen wordt meer geld waard! Ondanks dat het geen garantie is dat beleggen ook daadwerkelijk winst gaat opleveren. Als je van plan bent om te gaan beleggen is het wel slim om een beetje kennis te hebben. Daarom kun je in ons artikel “Beleggen; wat moet je weten?” meer lezen over beleggen en in onze blog vertellen we meer over de begrippen die je het vaakst tegenkomt.

Aandelen

Aandelen is een term die je het vaakst hoort als je wilt gaan beleggen. Een aandeel is een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een bedrijf of een organisatie. Je bent feitelijk dus voor een bepaald percentage mede-eigenaar van de onderneming. Hoe veel invloed je kunt uitoefenen op bijvoorbeeld het bedrijfsbeleid is afhankelijk van hoeveel aandelen je hebt en of je mag deelnemen aan de algemene vergaderingen van aandeelhouders. Met een aandeel heb je ook recht op een stukje winst uit de onderneming dat als dividend aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Beleggingsplan

De term beleggingsplan heeft betrekking op het plan dat je maakt voordat je gaat beleggen of laat beleggen. Het komt vaker niet dan wel voor dat beleggers een sluitend beleggingsplan hebben terwijl het een cruciaal onderdeel is. In een beleggingsplan wordt namelijk vastgelegd voor hoe lang je wilt beleggen, hoeveel geld je wilt investeren en wat je financiële doelstellingen in de toekomst zijn. Het is een leidraad om een groter doel voor over een aantal jaren te bereiken. Of je nu zelfstandig gaat beleggen of een vermogensbeheerder laat beleggen.

AEX-index

AEX-index heeft betrekking op de effectenbeurs. De beurs waarop aandelen, fondsen en obligaties worden verhandeld. De AEX-index bevat feitelijk de aandelen van beursgenoteerde bedrijven die in Nederland zijn gevestigd. Door de zaken die zij doen, beslissingen die worden genomen en bijvoorbeeld belangrijke investeringen, kan een aandeel van het bedrijf stijgen of dalen. Bij een stijging maak je winst en bij een daling maak je dus verlies. Je kunt ook beleggen in een index, zoals de AEX-index. Dan beleg je feitelijk in alle aandelen die in de index aanwezig zijn.

Broker

De term broker kom je ook vaak tegen als je wilt gaan beleggen en een broker is feitelijk niets meer of minder dan een effectenhandelaar. De broker is feitelijk de tussenpersoon die je dus altijd nodig hebt als je aandelen wilt kopen of verkopen. De broker verdient zijn geld met een commissie over iedere transactie die hij of zij heeft geregeld.

Vermogensbeheerder

De laatste en misschien wel de belangrijkste term is de vermogensbeheerder. Iemand met verstand van zaken en die je als persoon met vermogen kunt inschakelen om jouw spaargeld te beleggen. Op basis van het beleggingsplan kijkt een vermogensbeheerder naar de mogelijkheid en wordt jouw geld ingezet op aandelen, fondsen en obligaties. Vaak kun je wel zelf een vinger aan de pols houden, maar de vermogensbeheerder heeft feitelijk alle vrijheid om bijvoorbeeld aandelen te kopen of te verkopen. Met in achtneming dat jouw vermogen op termijn meer waard moet worden.

Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs