Alles wat je wil weten over een overkapping met glazen wand

Alles wat je wil weten over een overkapping met glazen wand

Het aantal verbouwingen in Nederland zit al een hele tijd in de lift, blijkt uit diverse cijfers. Dat heeft onder andere te maken met de woningmarkt die jarenlang oververhit is geweest. In plaats van verhuizen, koos men er vaker voor om hun eigen leefomgeving comfortabeler te maken en daar langer te blijven wonen.

Geef ze eens ongelijk, want vandaag de dag kun je op een hele eenvoudige manier je woonruimte uitbreiden en tegelijkertijd genieten van meer buitenruimte. Hoe je dat doet? Simpel: door een terrasoverkapping met glazen wanden te laten plaatsen. Wat zo’n overkapping precies is en wat de voordelen ervan zijn, lees je in dit artikel.

Terrasoverkapping met glazen wanden: wat is dat precies?

Tegenwoordig is er van alles mogelijk om de leefruimte thuis te verlengen met behulp van een mooie terrasoverkapping. Er zijn verschillende soorten overkappingen beschikbaar om aan je huis te laten maken. Maar: om optimaal te profiteren van een extra ruimte in ieder seizoen van het jaar is het aan te raden om te gaan voor een terrasoverkapping met glazen wanden die je uit kunt schuiven. Dit soort overkappingen worden direct aan huis bevestigd en worden meestal gemaakt van aluminium. Hierbij heb je de keuze uit verschillende kleuren, zoals antraciet en matzwart.

Dit soort terrasoverkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zodat er voor iedere woning wel een passend exemplaar te vinden is. Zo kun je kiezen uit de klassieke sierkap, die ook vaak een veranda wordt genoemd. Ook kun je gaan voor de moderne overkapping met een halfronde goot of voor een overkapping met een vlakke goot. De vlakke goot zorgt voor een robuuste uitstraling. De zijkanten van terrasoverkappingen kun je gedeeltelijk of helemaal dicht maken, bijvoorbeeld met een glazen zijspie in combinatie met glazen schuifwanden. Ook is het mogelijk om te gaan voor aluminium zijwanden. Op de website van ForaVida kun je terecht voor verschillende voorbeelden en het kopen van dit soort overkappingen.

Voordelen van een aluminium overkapping met glazen wanden

Er zijn verschillende redenen om voor een aluminium overkapping met glazen wanden te gaan. Het grootste verschil is misschien wel dat je direct over extra leefruimte beschikt waarbij je zelf kiest of je binnen zit met de wanden gesloten of juist voor de buitenlucht kiest met de glazen wanden open. Daardoor kun je het hele jaar door in je tuin zitten; zelfs wanneer het regent of wanneer het hard waait. Andere voordelen zijn onder andere:

Overkappingen helpen om energie te besparen

Een terrasoverkapping die direct aan je huis is geplaatst, zorgt voor een extra laag isolatie. Zo’n extra ruimte zorgt er namelijk voor dat de warmte langer in huis blijft hangen en dat kou minder snel je woning binnendringt. Naast het isoleren van je huis dient dit dus ook als een extra isolatielaag. Glas werkt namelijk enorm isolerend en wekt ook nog eens natuurlijke warmte op uit de zon. Dat is in tijden van hoge energietarieven meer dan welkom!

Je woning wordt meer waard door een luxe terrasoverkapping

Daarnaast is het goed om te weten dat een gemiddelde woning al gauw meer waard wordt wanneer er een luxe terrasoverkapping met glazen wanden aan vast wordt gemaakt. Dat komt onder andere door de extra isolerende laag waardoor je met oog op duurzaamheid goed bezig bent, maar ook omdat je een extra leefruimte hebt gecreëerd. Dat zorgt weer voor meer vloeroppervlak, waardoor je meer kunt vragen voor je huis – mocht je ooit alsnog besluiten te gaan verhuizen.

Terrasoverkapping met glazen wanden geven luxe uitstraling

Natuurlijk helpt een aluminium terrasoverkapping met glazen wanden ook bij het maken van een luxe uitstraling. De basis van zo’n aluminium constructie is modern en minimalistisch, maar tegelijkertijd ook tijdloos. Dat houdt in dat je er jarenlang van kunt genieten zonder dat zoiets uit de mode raakt. Daarbij past een dergelijke look heel goed bij verschillende soorten woningen. Het is de ideale match met een nieuwbouwwoning, maar het past ook heel goed bij oudere huizen.

Hoe zit het met het dak van een overkapping met glazen wanden?

Het is aan te raden om een terrasoverkapping met glazen wanden te laten plaatsen door een professional. Op die manier weet je zeker dat het meteen goed gaat. Wat je wel zelf moet doen, is het kiezen van het materiaal en de kleur. Ook moet je nadenken over de dakbedekking van een terrasoverkapping. Hier heb je verschillende opties voor. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een glazen dak waarbij er gebruikgemaakt wordt van speciaal isolatieglas.

Hierbij kies je tussen melkglas of helder glas. Melkglas ziet er extra luxe uit en geeft net wat meer privacy. Wil je liever geen glazen dak, dan heb je de keuze uit een polycarbonaat dak. Met een tuin op het noorden is een helder polycarbonaat dak de juiste keuze; bij een tuin op het zuiden is een opaal polycarbonaat dak passend. Laat je altijd informeren en inspireren door professionals, bijvoorbeeld van ForaVida, voordat je deze keuze maakt.

Recente blogartikelen
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang 01-05-2024
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Lees meer blogs