Alles wat je moet weten over 3D surround sound

Alles wat je moet weten over 3D surround sound

Wanneer je een gaming headset koopt, heb je nogal wat keuzes te maken. De prijzen van gaming headsets lopen ook uiteen en dat is ook niet zo vreemd. De prijs van een headset heeft niet alleen te maken met de kwaliteit van het product, maar ook met welke functies ze hebben. Kies je bijvoorbeeld voor een headset met 3D surround sound, ook wel 3D audio genoemd, dan betaal je logischerwijs ook iets meer dan voor een headset die het niet ondersteunt. Maar wat is 3D surround sound en is het ook de moeite waard om een headset te kopen die het ondersteunt?

2D vs. 3D geluid

We leggen eerst uit wat 3D geluid, of 3D surround sound, precies is. Normaliter heb je stereogeluid. Je hoort uit de linker speaker net zo veel geluid komen als uit de rechter speaker. In het geval van headsets spreken we over gelijkwaardig geluid in zowel de linker als de rechter oorschelp. Bij 3D geluid wordt er nog een extra dimensie aan het geluid toegevoegd en dat zorgt onder andere voor een veel intensere game ervaring.

Het nut van 3D surround sound

Het is natuurlijk veel leuker om een game veel intenser te ervaren, zodat je ook echt in het verhaal wordt meegezogen. 3D surround sound kan dat gevoel versterken, omdat je dus niet alleen geluid van links en rechts hoort, maar soms ook het idee hebt dat de voetstappen harder klinken als bijvoorbeeld een vijand je nadert. Dat zorgt voor meer beleving en extra spanning. Vooral als je op het punt staat om een belangrijke missie te voltooien of om de Victory Royale in de wacht te slepen in Fortnite.

Wanneer kun je profiteren van 3D surround sound?

Om te kunnen profiteren van 3D surround sound, heb je als eerste een headset nodig die de techniek ondersteunt. Sony, SteelSeries en Razer zijn bekende merken die inmiddels gaming headset met deze techniek op de markt hebben gebracht. Maar dan ben je er nog niet helemaal. Om van 3D surround sound te kunnen genieten moet ook je systeem en het spel dat je speelt 3D Audio ondersteunen. En tot op heden zijn dat slechts enkele systemen en games die dat doen.

Verschil met Virtual en True Surround Sound

De tegenhangers van 3D Audio zijn Virtual en True Surround Sound. Bij Virtual Surround Sound worden slechts 2 drivers in de oorschelpen van de gaming headset gebruikt om een surroundgeluid na te bootsen. Bij True Surround Sound bevat de headset meerdere speakers en kan er ook daadwerkelijk surround sound worden weergegeven. True Surround Sound en 3D Audio lijken heel erg op elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde.

Welke gaming headset kopen?

Nu is het nog steeds de vraag in welke headset je moet investeren. Koop je een gaming headset met Virtual, True of 3D surround sound? Dat is sterk afhankelijk van de systemen die je hebt en de games die je speelt. Gezien het aanbod en de ondersteuning, zien we dat Virtual en True Surround Sound wel een streepje voor hebben. Vooral PlayStation 5-eigenaren die ook de PlayStation Exclusives spelen hebben echter weer meer baat bij een gaming headset met 3D surround sound.

Wil je meer informatie over gaming headsets? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Games Games
Recente blogartikelen
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision?
Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision? 23-04-2024
Lees meer blogs