Achteraf betalen, hoe werkt dat?

Achteraf betalen, hoe werkt dat?

We doen onze aankopen steeds vaker online en je hebt bij de duizenden webshops waar je iets kunt bestellen een ruime keuze in verschillende betalingsmethoden. Zo kun je direct afrekenen met iDeal of met een creditcard, via een bankoverschrijving of met handige betalingsmethoden zoals PayPal. Bij veel winkels en online aanbieders kun je ook kiezen voor achteraf betalen, maar wat is achteraf betalen en hoe werkt dat? In onze blog vertellen we meer over achteraf betalen, welke keuzes je hebt om pas te betalen voor een product wanneer je deze in huis hebt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is achteraf betalen?

Met de betalingsmethode achteraf betalen betaal je pas voor een bestelling als het product is geleverd. In het verleden werd er veelvuldig gebruik gemaakt van de zogenaamde acceptgiro. Een betalingsmethode die vrijwel niet meer gebruikt wordt en is vervangen door andere systemen die consumenten de mogelijkheid geven om pas te betalen wanneer de bestelling is geleverd. Een handjevol webshops, zoals het online warenhuis bol.com werken nog wel met de acceptgiro. In de regel heb je met een achteraf betaling 14 tot 30 dagen de tijd om de rekening te voldoen.

Het verschil tussen achteraf betalen en betalen in termijnen

Er is een groot verschil tussen achteraf betalen en betalen in termijnen. Bij beiden betalingsmethoden betaal je pas de rekening op het moment dat de bestelling geleverd is, maar bij een achteraf betaling moet je binnen 2 tot 4 weken de rekening voldoen. Met een betaling in termijnen kun je een deel van de rekening maandelijks voldoen tot de openstaande rekening is voldaan. Het grote verschil is dat betalen in termijnen wordt gezien als een lening. Dat houdt in dat er boven een bepaald bedrag een registratie bij het BKR in Tiel plaatsvindt en dat je ook rente betaalt over het openstaande bedrag. Een registratie bij het BKR hoeft niet negatief te zijn, maar het heeft wel invloed op andere leningen, het afsluiten van een contract voor een private lease auto en het afsluiten van een hypotheek.

Hoe je achteraf kunt betalen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een rekening achteraf te voldoen en het is afhankelijk van welke opties een webshop heeft. Veel webshops ontwikkelen een eigen systeem waarmee je achteraf kunt betalen en zoals geschreven zijn er een handjevol webshops die nog de acceptgiro gebruiken. Daarnaast gebruiken webshops ook oplossingen van dienstverleners, zoals Klarna, Tinka, AfterPay, Billink en Capayable.

Klarna maakt het mogelijk om de bestellingen die je online plaatst achteraf te betalen. In de regel heb je 14 dagen na de levering de tijd om de rekening te voldoen en het grote voordeel is dat je jouw transacties kunt inzien en kunt voldoen via de website of de app van Klarna. Daarnaast geeft Klarna ook de mogelijkheid om de rekening gespreid te betalen. Tinka biedt de service voor gespreid betalen ook, maar een betaling in termijnen wordt altijd gezien als een lening en je betaalt dus ook rente over het openstaande bedrag. AfterPay is een service die evenals Billink en Capayable veel wordt gebruikt en zij doen in de regel precies hetzelfde als Klarna. Zij regelen dat de webshop het geld ontvangt en de consument voldoet de rekening aan één van deze aanbieders. Van welke dienst en betalingsmethoden je gebruikt kunt maken is afhankelijk van welke mogelijkheden een webshop biedt. Niet iedere webshop biedt mogelijkheden aan om achteraf te betalen of om in termijnen te betalen. 

Categorieën
Webshops Webshops
Gerelateerde bedrijven
Bol.com logo
Bol.com
24 beoordelingen
6,2
Recente blogartikelen
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping 25-11-2024
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Lees meer blogs