Zijn goedkope keukens kwalitatief goed?

Zijn goedkope keukens kwalitatief goed?

Een goedkope keuken is enorm interessant, want je bent veel minder geld kwijt dan wanneer je kiest voor andere exemplaren die een stuk duurder zijn. Keukens zijn in een prijsrange van € 4.500,- tot meer dan € 20.000,- te koop en het spreekt voor zich dat het formaat, de keuze voor bepaalde materialen en inbouwapparatuur de prijs bepaalt. Er bestaat een grote misvatting over goedkope keukens, want veel mensen denken dat ze kwalitatief minder zijn als ze ook een stuk goedkoper zijn. Maar is dat ook echt zo?

Wat is een goedkope keuken?

Een belangrijke vraag hierin is: wat is een goedkope keuken? Is dat een keuken die uit minder materialen bestaat of inbouwapparaten bevat die niet van A-, maar van B-merken zijn? Of zijn het keukens die veel korter meegaan dan duurdere keukens? Natuurlijk kun je op de kosten besparen als je voor andere materialen en apparaten kiest, maar het is meer de truc om de juiste keuzes te maken, zodat je dus ook geld kunt overhouden. Terwijl je ook op andere manieren geld kunt besparen.

Materiaalkeuze voor je nieuwe keuken

Een goedkope keuken kan net zo goed uit duurzame en hoogkwalitatieve materialen bestaan, alleen kun je jezelf wel afvragen of het aanrechtblad van composiet of een ander soort natuursteen wel echt noodzakelijk is of dat een fineer aanrechtblad voldoende is. In theorie zijn deze aanrechtbladen net zo mooi en duurzaam, maar wel een stuk goedkoper.

Ook de keukenkastjes hoeven niet massief te zijn. Het skelet van een keukenkast of -blok kan prima van MDF worden gemaakt, wat ook nog eens als voordeel heeft dat het een duurzaam en goedkoop materiaal is. Je kunt flink wat geld besparen als je alleen voor de frontpanelen van het gewenste materiaal en in de gewenste stijl kiest.

Goedkope keukens uit het buitenland

Je kunt je ook oriënteren bij winkels die uitsluitend keukens uit het buitenland verkopen. Er zijn veel online aanbieders die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in Duitse keukens. Dit scheelt enorm in de kosten, omdat de keukenmarkt in Duitsland heel anders is dan in Nederland. Zelfs in reguliere speciaalzaken zijn de keukens daar veel goedkoper dan als je hier een speciaalzaak op de meubelboulevard bezoekt.

Dat heeft deels te maken met de mindset van de verkopende partijen, maar ook met het feit dat het verzorgingsgebied in Duitsland vele malen groter is dan hier in Nederland. Met als voordeel dat er grootschaliger kan worden ingekocht en de inkoopprijzen dus dalen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de aanbieders de keukens ook scherper kunnen aanbieden.

Accepteer nooit het eerste bod

Ga je toch in Nederland op bezoek bij de speciaalzaak? Ook dan heb je wel wat mogelijkheden om op de kosten te besparen. Laat allereerst nooit je enthousiasme zien, want dat wordt als een koopsignaal gezien. Het verzwakt je onderhandelingspositie. Onderhandelen is normaal en ook nodig als je de prijs wilt laten zakken. Accepteer dus ook nooit het eerste aanbod en houd er rekening mee dat de marges op keukens fors zijn. En dat de verkoper graag wil verkopen, omdat hij of zij doorgaans op provisiebasis werkt en het salaris afhankelijk is van hoeveel keukens ze hebben verkocht.

Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe keuken? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs