Wie betaalt de hypotheek na overlijden?

Wie betaalt de hypotheek na overlijden?

Een huis kopen is fantastisch, maar er komt ook een hoop bij kijken. In ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek” vertellen we dan ook meer over hypotheken en waar je allemaal mee te maken krijgt. Eén van de zaken die goed geregeld moeten zijn is wat er met de hypotheek en het huis gebeurd als iemand komt te overlijden. Wie betaalt de hypotheek na overlijden en wie zijn erven het huis? In onze blog vertellen we meer over.

Wie betaalt de hypotheek na overlijden?

Heb je samen met jouw partner een huis gekocht en ben je getrouwd of heb je een samenlevingscontract? Dan is de langstlevende partner uiteindelijk verantwoordelijk voor de hypotheek. In veel gevallen blijft de partner ook in het huis wonen tenzij de hypotheekschuld niet meer kan worden afgelost. Dan zou het huis bijvoorbeeld verkocht moeten worden. In veel gevallen is een gesprek met een hypotheek of een financieel adviseur noodzakelijk om de situatie na het overlijden van een partner te beoordelen. Dan weet je als erfgename waar je aan toe bent en wat zowel je rechten als plichten zijn.

Kinderen in het spel

Als er kinderen in het spel zijn liggen de zaken net even iets anders, want feitelijk erft een kind een deel van het vermogen. Dus ook een deel van het huis. Of liever gezegd, de waarde van het huis. Dat krijgen ze niet meteen als iemand komt te overlijden ondanks dat veel mensen bijvoorbeeld in een testament laten vastleggen dat een kind het kindsdeel erft op een vastgelegd moment. Ongeacht of iemand nog in leven is of niet. Bij een traditioneel gezin is het gesneden koek, maar wat als je een nieuwe partner hebt en er sprake is van een stieffamilie situatie? Of wanneer de nieuwe partner van de overledene niet op het koopcontract staat?

Stieffamilie situatie

In een stieffamilie situatie is het vaak zo dat de langstlevende partner het huis mag blijven gebruiken als vruchtgebruiker en dat de kinderen dan het huis erven. De kinderen zijn dan ook verantwoordelijk voor de hypotheekschuld terwijl ze deze kosten wel kunnen verhalen op de vruchtgebruiker. Feitelijk is de vruchtgebruiker dus ook verantwoordelijk voor het aflossen van de hypotheekschuld. Tenzij er sprake is van een testament waarin is vastgelegd dat bijvoorbeeld de nieuwe partner het huis erft. Het kindsdeel kun je niet wijzigen of uit het testament verwijderen, maar hier voorkom je wel mee dat bijvoorbeeld je nieuwe partner in discussie komt met de kinderen die denken dat het huis van hun is. In dat geval krijgt het kind op een later tijdstip de erfenis op het moment dat de langstlevende partner ook komt te overlijden. Is er op dat moment nog sprake van een schuld? Dan erven de kinderen niet alleen het vermogen, maar ook de schuld die resteert.

Nabestaanden niet opzadelen met schulden

Je wilt hoe dan ook de nabestaanden niet opzadelen met schulden en je zou bijvoorbeeld ook een overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten. Deze verzekering is vaak ook verplicht! Bij het overlijden wordt een bedrag uitgekeerd waarmee de hypotheek gedeeltelijk of zelfs volledig kan worden afgelost. Zo komen nabestaanden niet met schulden te zitten. Het is dan wel belangrijk om te kijken welke fiscale gevolgen hieraan vastkleven. Een hypotheekadviseur kan hier meer advies over geven.

Categorieën
Hypotheken Hypotheken
Recente blogartikelen
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping 25-11-2024
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Lees meer blogs