Wie betaalt de hypotheek bij vruchtgebruik?

Wie betaalt de hypotheek bij vruchtgebruik?

Stel dat je bent gescheiden, kinderen hebt en een nieuwe partner krijgt. Dan moet je een aantal zaken goed geregeld hebben. Denk bijvoorbeeld aan een testament waarin is vastgelegd wie de erfgenamen zijn. In het testament - dat doorgaans ook wel het vruchtgebruik-testament wordt genoemd - staat vastgelegd wat er bijvoorbeeld met een woning gebeurt wanneer je komt te overlijden. Zo kun je bijvoorbeeld laten vastleggen dat jouw kind de eigenaar wordt van de woning, maar dat je huidige partner de woning mag blijven gebruiken. Wie betaalt uiteindelijk dan de hypotheek in deze situatie? In onze blog vertellen we er meer over.

Erfgenamen binnen het gezin

Ben je nog altijd samen met je partner en heb je kinderen? Dan is het vruchtgebruik-testament minder van toepassing. Logischerwijs wordt bijvoorbeeld het vermogen en het huis eigendom van je partner bij overlijden en bij diens overlijden gaat het vermogen en het huis bijvoorbeeld naar kinderen of andere nabestaanden. Dat kun je in een testament vastleggen. Een vruchtgebruik-testament is van toepassing als het een stieffamilie situatie betreft. Bijvoorbeeld dat je een nieuwe partner hebt die ook niet de biologische ouder van jouw kind of kinderen is. In dit geval zou je kunnen vastleggen dat je kind of kinderen een huis erven, maar dat je huidige partner er gebruik van mag blijven maken. Dat voorkomt dat je kinderen het huis verkopen en je huidige partner op straat komt te staan.

Wie betaalt de hypotheek bij vruchtgebruik?

Vruchtgebruik is een ietwat vreemde benaming waarmee wordt aangeduid dat iemand de vruchten plukt van een vervelende situatie. Zoals bij een overlijden. Maar als vruchtgebruiker heb je ook plichten waaraan je moet voldoen. Zo moet de vruchtgebruiker wel de hypotheekrente voor zijn of haar rekening nemen. De aflossing is en blijft een verantwoordelijkheid voor de erfgenamen die wel het volledige bedrag of een deel daarvan aan de vruchtgebruiker mag vragen. Een soort huur zeg maar. Feitelijk komt het er dus op neer dat de vruchtgebruiker niet de eigenaar of eigenaresse van het huis is of wordt, maar wel de kosten moet dragen.

Bijzondere omstandigheden

Er zijn geen vaste regels wanneer we spreken over een vruchtgebruik-testament, want het zou toch vreemd zijn dat bijvoorbeeld kinderen niet van hun eigendom gebruik kunnen maken wanneer een vruchtgebruiker bijvoorbeeld hertrouwd of door omstandigheden in een verzorgingshuis wordt geplaatst. Ondanks dat het voor zich spreekt dat de vruchtgebruiker afstand doet van het gebruik van de woning wanneer die hertrouwt of uit huis wordt geplaatst, moet dit worden vastgelegd. Anders zou een vruchtgebruiker voor het restant van zijn of haar leven met het recht op vruchtgebruik van het huis gebruik mogen maken. Uiteraard is het ook mogelijk om vast te leggen dat een vruchtgebruiker tot zijn of haar dood van de woning gebruik mag blijven maken ongeacht welke verandering er in de levenssituatie plaatsvindt.

Voor- en nadelen

Een vruchtgebruik-testament heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat bijvoorbeeld een erfgenaam geen extra belasting hoeft te betalen wanneer de woning tijdens het vruchtgebruik in waarde is gestegen. Daarnaast kan een vruchtgebruiker ook geen beslissingen nemen, zoals het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit moet dan met goedkeuring van een erfgename. Een nadeel is dat een vruchtgebruik-testament voor spanningen en stress in de familiesfeer kan zorgen als bijvoorbeeld het contact tussen de erfgenamen en de vruchtgebruiker niet goed is.

Het opstellen van een vruchtgebruik-testament

Een vruchtgebruik-testament kun je laten opstellen door een notaris. Evenals waar je de afhandeling van een hypotheek bij regelt of een traditioneel testament laat opstellen. Wil je meer te weten komen over hypotheken? Lees dan ook ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek.”.

Categorieën
Hypotheken Hypotheken
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs